Kuce

Klej Kaj, minijaturna verzija haskija: Rasa za koju niste ni znali da postoji

Pretpostavlja se da ovih malih pasa ima samo 700 stotina

17.02.2022 11:00

Klej Kaj, minijaturna verzija haskija: Rasa za koju niste ni znali da postoji
YouTube/printscreen

Na dijaletku naroda koji žive na Aljasci, Klej Kaj znači “mali pas”. To je nova rasa koja je zapravo minijaturna verzija haskija.

Iako je haski već godinama omiljena vrsta pasa, njihova veličina zahteva dosta prostora pa nisu idealan primerak kućnog ljubimca za stan. Zato su sredinom sedamdesetih godina prošlog veka na Aljaski započeli sa uzgajanjem malih verzija koji imaju isti izgled i intelekt kao i njihova znatno veća braća.

YouTube/printscreen

Minijaturni haski je težak od 4,5 do devet kilograma

 

Zaslužna za stvaranje rase je Lindi Spurlin iz Vasile na Aljasci koja je ukrštala aljaske sa sibirskim haskijima, američkim eskimskim psom i skiperkama kako bi stvorila rasu mini haskija. Prema pisanju Vikipedije, njene metode se dovode u pitanje jer su prilično kontroverzne. Kako navode na ovom sajtu, uvek je zadržavala najbolje a ostale bi izbacila.

Psi rase Klej Kaj imaju tri veličine – “toy” (igračka), minijaturna I standardna. Težina im se kreće od 4,5 do devet kilograma. Veoma su aktivni i okretni, a iako su mali, imaju jake kosti I mogu visoko da skoče. Vrlo su radoznali I inteligentni, pa čak I tvrdoglavi.

United Kennel Club priznao je rasu Klej Kaj na Aljasci 1997. godine, ali  su I dalje veoma retka rasa. Smatra se da ih ima samo oko 700 primeraka.

Iako im nije potrebno prostrano dvorište, treb imati na umu da su oni u dubini svoje duše lovci. Kako su veoma pametni I spretni, a nagon za plenom je veoma jak, često love glodare, ptice I gmizavce, piše Oddity Central.

Komentari (0)