Kuce

KOLIKO KUCA IMA GODINA? Staro računanje starosti psa više ne važi!

Ljudi su do sada računali da pas ima "ljudskih godina", a evo kako se to danas radi!

15.02.2022 08:00

KOLIKO KUCA IMA GODINA? Staro računanje starosti psa više ne važi!
pexels.com

Broni vlasnici pasa do nedavno su računali godine svog mezimca tako što su iračunavali koliko "ljudskih godina" njihov ljubimac ima. To se radilo tako što bi se pomnožio broj godina koji ima pas sa brojem sedam. Ipak, danas se zna da to nije adekvatan način. 

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu otkrili su da ovaj način za izračunavanje psećih godina nije dobar, a portal Srećna republika otkriva vam kako bi prema njihovom mišljenju to treba da se radi. 

 

 

Formula, koju su oni stvorili, zasnovana je na promenljivim hemijskim spojevima, metilnim grupama u psećim i ljudskim genomima, to jest na tome koliko tih hemijskih oznaka postoji i gde su smeštene kako stare.

- To ima smisla kad malo razmislite, na kraju krajeva, devetomesečni pas već može imati štence, tako da smo već znali da razmera 1:7 nije tačan- rekao je Ideker, jedan od istraživača koji je učestvovao na projektu.

Da bi izračunali starost svog psa u “ljudskim godinama” na temelju nove formule, pronađite pseće godine na donjoj osi grafikona i prst pomerajte prema gore dok ne dođete do crvene krivulje, a zatim prst pomerite ulevo kako biste pronašli odgovarajuće ljudske godine. Grafikon pokazuje da dok su psi mladi stare brže od ljudi, a kad navrše sedam godina, starenje im se znatno usporava.

Ova formula do sada je ispitana samo na jednoj rasi, te je očekivano da će se razlikovati od rase do rase psa, zbog čega istraživanja moraju da se nastave, ali su istraživači sigurni da će ova metoda za sve rase biti preciznija nego ona koju smo do sada koristili. 

Komentari (0)