Kuce

NJUŠKA OTKRIVA SVE: Evo kako oblik ovog tela psa određuje njegovu dugovečnost!

Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji donelo je zanimljive rezultate kada su ovi ljubimci u pitanju.

03.02.2024 15:15

NJUŠKA OTKRIVA SVE: Evo kako oblik ovog tela psa određuje njegovu dugovečnost!
Pixabay.com

Istraživanje koje je sprovedeno na oko 580.000 pasa u Velikoj Britanije otkrilo je da male rase sa dugim njuškama imaju najduži vek, dok rase srednje ravnih lica najkraći životni vek. Prema rezultatima do kojih su došli istraživači pasmine poput Vipetsa imaju najduži vek, a rase poput engleskog buldoga najkraće žive.

U istraživanju je obuhvaćeno oko 150 različitih rasa ovih ljubimaca i to je istraživačima pomoglo da identifikuju one pse koji su najviše izloženi riziku od rane smrti, prenosi scitechadaily.com. Oni su sastavili bazu podataka iz 18 različitih izvora u velikoj Britaniji uključujući registre rasa, veterinare, kompanije za osiguranje kućnih ljubimaca i slično.

shutterstock

Nova istraživanja otkrivaju da njuška psa govori dosta o njegovoj dugovečnosti

Rasa, pol, datum rođenja i datum smrti uključeni su za sve pse. Čistokrvni psi su raspoređeni u kategorije veličine (mali, srednji i veliki)i oblika glave (brahikefalni ili kratkonosni, mezocefalni ili srednje nosni) na osnovu literature odgajivačkog kluba, prenosi ovaj portal.

Nakon toga je izračunat srednji očekivani životni vek za sve rase a zatim za svaku kombinaciju pola, veličine i oblika glave.

Rezultati o razlikama u životnom veku rasa

Rase poput minijaturnih jazavičara i šetlandskih ovčara imale su najveći srednji životni vek od 13,3 godine. Sa druge strane srednje brahikefalne rase imale su najniži očekivani životni vek od 9,1 godin za mužjake i 9,6 godina za ženke.

Pixabay.com

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 580 000 pasa

Od 12 najpopularnijih rasa labradori su imali srednji očekivani životni vek od 13,1 godinu. Čiste rase su imale duži srednji očekivani životni vek od meleza dok su ženski psi imali veći srednji očekivani životni vek od mužjaka.

Šta ovo znači za buduća istraživanja?

Autori su istakli kako su ovi rezultati relevantni za Veliku Britaniju. Mešanci su, kako su oni istakli, definisani kao svaki pas koji nije čistokrvna rasa kinološkog kluba. 

Buduća istraživanja treba da istraže dizajnerske rase kao što su Labradudles i Kokapos odvojeno kako bi u razmatranje uzeli različite nivoe genetske raznolikosti između ovih pasa i mešanaca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)