Zanimljivosti

POTRESNA SCENA S OVCOM KOJA JE ČEKALA KRAJ: Zbog ovog videa plakalo je na milione ljudi, veterinari nisu mogli da veruju u kakvom su je stanju zatekli (VIDEO)

Aleks je možda najpoznatija ovca na svetu jer je njeno spasavanje gledalo više od 330 miliona ljudi, a sada je objavljen još jedan video zapis.

25.12.2022 11:01

POTRESNA SCENA S OVCOM KOJA JE ČEKALA KRAJ: Zbog ovog videa plakalo je na milione ljudi, veterinari nisu mogli da veruju u kakvom su je stanju zatekli (VIDEO)
Printscreen/Tiktok/edgarsmission

Svi koji su ikada imali priliku da u prirodi i izbliza vide ovce, znaju da je njihova vuna veoma gusta i da im se koža gotovo uopšte ne vidi, posebno ukoliko je između njihova dva šišanja prošao malo duži vremenski period. To posebno može da bude problem za određene vrste ovaca kojima vuna može da naraste toliko da bukvalno i do nekoliko puta bude teža od same životinje. Upravo to je bio slučaj s jednom nesrećnom ovcom iz Australije koja se nekako izgubila vlasniku i verovatno mesecima lutala divljinom. Nađena je pored puta potpuno bespomoćna i zapuštena, sa ogromnom ućebanom vunom od koje više nije mogla da se kreće, ali ni da jede, budući da joj je "okovala" glavu i prekrila oči

Prizor koji slama srce i tera suze na oči, zatekli su volonteri jednog spasilačkog centra kojima su slučajni prolaznici javili da je Aleks, kako je ovca ubrzo nazvana, u veoma teškom stanju. Potpuno bespomoćna ona je čekala da se neko sažali i pronađe je, a svojm prljavim "odelom" potpuno je bila stopljena sa zemljom. 

Budući da je na sebi mala čak 40 kilograma vune, Aleks nije mogla da se pomera i njeno zdravstveno stanje je bilo ugroženo. Grupa humanih volontera je nekako uspela da je ubace u automobil, daju joj komadiće hrane i vodu. Jedna veterinarka je nekako uspela da kroz "more" vune, prljavštine, ali i izmeta, dođe do kože nesrećne životinje kako bi je priključila na infuziju.

@edgarsmission Alex might just be the world's most famous sheep! His rescue video reached over 330 million people this year. 🤯 Since being saved by a kind-hearted bushwalker and relieved of his 40kg (88 lbs) of burdensome wool, Alex can see the world more clearly than he ever has, he can walk more easily than he has been capable of and he can express who he is in ways that were never possible. And all because of a single act of kindness. ❤️ Did you know that sheep, like Alex, require at least annual shearing for their welfare? This is a direct result of human selective breeding for wool that is harvested for commercial purposes and speaks to how we have altered their lives. The wild mouflon of Europe and Asia, from whom they are descended, was a coarse-haired animal with a downy undercoat. This body covering responded to the seasons, growing dense and providing protection in the cooler months, only to then be shed in the summer months. Keep watching until the end to see Alex now! 🙌 #animalrescue #rescueanimals #tiktokforgood #tiktokpartner #friendsnotfood #lambsoftiktok #farmsanctuary #sheepshearing ♬ Epic Music(842228) - Pavel

Nakon toga Aleks je dovezena u veterinarsku stanicu gde joj je pružena prva pomoć. Nahranjena je i ošišana i to je bio pravi podvig. Snimak Aleksinog spasavanja objavljen je kao podsetnik prethodnog videa koji je zabeležen takođe tokom vraćanja u život te ovce, a koji je pregledan oko 330 miliona puta. Ovaj najnoviji je pogledalo još 18,3 miliona ljudi.

- Hvala vam, dobri ljudi! -

- Izgleda tako lepo i srećno nakon transformacije -

- Jecam - 

- Mogu samo da zamislim kako to izgleda zbaciti sa sebe toliko vune -

- Hvala što ste joj spasli život - pisali su oduševljeni ljudi u komentarima.

Nakon što je sa nesrećne ovce uklonjeno 40 kilograma vune, stručnjaci su se pobrinuli za Aleksinu rehabilitaciju i pomagali joj uz mnogo strpljenja da ponovo stane na noge. Budući da je zbog težine i vune koju je na sebi nosila bila stalno u ležećem položaju, njeni mišići su oslabili i bilo je potrebno vreme da opet čvrsto i sigurno stoji. Potpuno ošišana i adaptirana na novo okruženje, ona je napokon mogla da vidi svet pravim očima i kako treba, bez bilo kakvih blokada koje joj je stvarala teška vuna. Aleks sada ponovo na pašnjacima boravi potpuno oporavljena i zbrinuta i moglo bi se reći da, uživa u životu. 

Inače, australijske merino-ovce se uzgajaju zbog vune. Šišaju se jednom godišnje i od jedne se dobije do pet kilograma vune.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)