Sex

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH ŽENE NE DOŽIVE VRHUNAC: Nije sve do muškarca (FOTO)

Uprkos želji tokom odnosa, zadovoljstvo izostaje.

17.04.2024 21:55

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH ŽENE NE DOŽIVE VRHUNAC: Nije sve do muškarca (FOTO)
shutterstock.com

Mnoge žene se bore da postignu orgazam samo penetracijom, budući da je često neophodna stimulacija klitorisa da bi dostigle vrhunac. U nekim slučajevima, žene mogu doživeti orgazam samo uz pomoć se*sualne igračke umesto sa partnerom. Ovo ističe različita iskustva i izazove sa kojima se pojedinci mogu suočiti u svojim intimnim životima.

Orgazmički poremećaji i psihološki uticaj

Neki žene imaju problema da dostignu orgazam, i mada to ne bi trebalo biti jedini fokus se*sualne aktivnosti, to ima značajan uticaj za mnoge. Fenomen orgazmičkog poremećaja obuhvata odlaganje, retke ili odsutne orgazme nakon uzbuđenosti i stimulacije. Važno je priznati i adresirati ove probleme, budući da može biti psihički izazovno za neke žene da priznaju da imaju teškoće sa postizanjem orgazma.


Terapeut i stručnjak za veze Deb Laino  sugeriše da orgazmički poremećaj često nastaje nakon doživljavanja značajnog stresa, što otežava postizanje vrhunca. Postoji više razloga zašto žene mogu imati problema da postignu orgazam, i identifikacija osnovnih uzroka je ključna.

Shutterstock

Zašto žene ne mogu da dožive vrhunac

Fizički i psihološki faktori

Fizički faktori poput bola, bolnog odnosa mogu doprineti teškoćama u postizanju orgazma. Stezanje vaginalnih mišića koje dovodi do bolnog odnosa može otežati ženama dostizanje vrhunca. Dodatno, određeni lekovi i menopauza takođe mogu komplikovati situaciju. Psihološki problemi, uključujući prošli se*sualni traumu, mogu stvarati prepreke za doživljavanje užitka, naglašavajući potrebu za terapijom i podrškom.

Terapeutkinja Lauri Mintc objašnjava da kulturni stavovi prema intimni odnosima mogu doprineti osećanjima srama i inhibirati uživanje. Prevazilaženje ovog "se*sualnog srama" uz pomoć stručnjaka može značajno uticati na sposobnost pojedinca da se uključi u ispunjavajuća iskustva.

shutterstock.com

Brojni su faktori zbog kojih ženama izostaje vrhunac


Mnoge žene nauče da zadovolje sebe tokom vremena, često uz korišćenje vibratora. Neki medicinski stručnjaci čak smatraju da vibratori imaju terapijske koristi, budući da genitalije reaguju na vibracije. Važno je prepoznati da je za mnoge žene klitoralna stimulacija ključna za postizanje orgazma, i korišćenje vibratora može biti ključ za doživljavanje tog užitka.

Mintc ističe važnost primanja iste vrste stimulacije od partnera koju pojedinci mogu pružiti sebi. Prevazilaženje ove razlike može dovesti do ispunjavajućih orgazama sa partnerom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)