Sex

EVO ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU KADA DOŽIVIMO VRHUNAC: Veruje se da može da ublaži čak i glavolju

Erupcija strasti utiče na svaku poruku, nije samo fizičko zadovoljstvo.

12.02.2024 21:30

EVO ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU KADA DOŽIVIMO VRHUNAC: Veruje se da može da ublaži čak i glavolju
shutterstock.com

Doživljavanje vrhunca tokom intimnih odnosa je složen proces koji uključuje nekoliko oblasti mozga, odnosno hipotalamus, talamus, supstanciju nigru, senzorni korteks i motorna područja. Ovi delovi mozga se aktiviraju tokom orgazma, omogućavajući telu da reaguje na dodir, fantaziju i se*sualna sećanja. Hipotalamus proizvodi oksitocin, hormon dobrog osećanja koji povećava uzbuđenje i zadovoljstvo. Oslobađa se i dopamin, koji omogućava osećaj zadovoljstva, želje i motivacije.

shutterstock.com

Evo šta se sve dešava u mozgu i telu

Hormoni i telesne reakcije

Prolaktin se takođe oslobađa tokom orgazma, što podstiče opšti osećaj zadovoljstva. Nakon orgazma dolazi do oslobađanja serotonina, hormona koji podstiče dobro raspoloženje i osećaj pospanosti. Zanimljivo je da mozak na vrhunac reaguje na sličan način kao na upotrebu opojnih sredstava ili uživanje u omiljenoj pesmi. Takođe se šalju hemikalije koje mogu da smanje bol, pa orgazam može da ublaži glavobolju.

Polna anatomija

Muška polna anatomija obuhvata epididimis, semenovod, semenske vezikule, prostatu, Kauperove žlezde i uretru, dok je najistaknutiji deo penis. Za vlasnike vulve proces je komplikovaniji i orgazam zavisi od razvoja u materici, koji se naziva CUV kompleks. Vulva je najuočljiviji deo klitorisa, a aktiviranje klitorisa može dovesti do snažnog orgazma.

shutterstock.com

Prava erupcija strasti

Dodatne erogene tačke

Postoje i dodatne tačke i žlezde, poput P-tačke i Bartolinove žlezde, koje mogu doprineti orgazmu. Na primer, aktiviranjem P-tačke ili masiranjem određenih oblasti može se doživeti orgazam. Takođe, podmazivanje je ključno tokom prodiranja.

Sve ove informacije mogu vam pomoći da bolje razumete svoje telo i stvorite najbolje se*sualno iskustvo. Orgazam je složen proces koji uključuje mozak, hormone i se*sualnu anatomiju, a bolje poznavanje ovih procesa može doprineti zadovoljnijem se*sualnom životu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)