Sex

DA LI ZNATE KOJA SU 3 ELEMENTA ZA VRHUNSKO UŽIVANJE U KREVETU: Studija otkriva koji su preduslovi za nezaboravan intimni odnos! (FOTO)

rezultati istraživanja su jasni evo šta treba da uradite.

17.01.2024 22:00

DA LI ZNATE KOJA SU 3 ELEMENTA ZA VRHUNSKO UŽIVANJE U KREVETU: Studija otkriva koji su preduslovi za nezaboravan intimni odnos! (FOTO)
shutterstock.com

Istraživači sa Univerziteta Misuri Stejt proučavali su u nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu "Se*uality & Culture", šta čini se*s izuzetnim. Naime oni su sprovodili intervjue sa 78 se*sualno aktivnih učesnika različite starosne dobi, porekla i se*sualne orijentacije. Glavna autorka studije, vanredna profesorka sociologije Ališija M. Volker, istraživala je da li postoji univerzalni standard za "izuzetno" se*sualno iskustvo. Ona je iznela rezultate koji ukazuju da većina učesnika smatra tri ključna elementa koja čine intimni odnos izuzetnim: 1. orgazam, 2. emocionalna povezanost i 3. hemija.

Počela sam da se pitam da li ljudi dele definiciju dobrog se*sa i da li je ono što ja smatram odličnim u intimnim odnosima odlično i za nekog drugog? Odlučila sam da sama uradim studiju i otkrijem. Većina učesnika kaže da su orgazami suštinski element njihovih se*sualnih iskustava, ali dok su neki fokusirani samo na sebe, prema drugima, "recept" za nezaboravan se*s su jedino međusobni orgazmi. Bilo je i žena koje su smatrale da je intimni odnos odličan samo ako dožive višestruki orgazam, ali i onih koje su rekle da im orgazam nije ni potreban da bi njihov se*s sa nekim bio sjajan - istakla je prof. Volker, a o tome je pisao i Njujork tajms.

shutterstock.com

Orgazam bitan za odličan intimni odnos

Emocionalna povezanost sa partnerom bila je druga važna komponenta prema učesnicima studije. Volkerova je istraživala različite stavove prema emocionalnoj povezanosti, primetivši da neki učesnici više vrednuju ovu komponentu od fizičkog zadovoljstva. Takođe je primetila da pol igra značajnu ulogu u određivanju važnosti emocionalne povezanosti. Očekivano žene daju prednost emocionalnoj povezanosti nad fizičkim zadovoljstvom.

- Neki ispitanici su razjasnili da može postojati emocionalna povezanost i bez romantične ljubavi. U studiji, oko 16 učesnika se izjasnilo da im nije bila potrebna ni emotivna veza za vrhunski užitak. S druge strane njih osam potpuno je izjednačilo tu komponentu sa ljubavlju, a pojedine žene davale su prednost emocionalnoj povezanosti nad fizičkim zadovoljstvom. Mnogi učesnici su podelili svoje uverenje da muškarac ulaže u orgazam svoje partnerke samo kada je emotivno zainteresovan za nju. Takođe, neke žene su objasnile da emocionalna komponenta često određuje njihov orgazam - istakla je profesorka.

shutterstock.com

Emotivna povezanost i hemija sledeći na spisku

Treća ključna komponenta izuzetnog se*sa prema studiji je "hemija" među partnerima. Istraživači su istakli da je hemija često apstraktna, ali su se učesnici složili da zahteva i emocionalnu i fizičku reakciju. Prema njihovim rečima, hemija omogućava dublju vezu i poverenje koje su ključni elementi za uživanje u se*su i postizanje vlastitog zadovoljstva.

Volkerova zaključuje da ideje o izuzetnom se*su mogu varirati između pojedinaca, pa naglašava važnost otvorene komunikacije o željama i potrebama, kako bi se osiguralo da intimno iskustvo zadovolji očekivanja oba partnera. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)