Sex

NEMATE ŽELJU ZA "ONIM STVARIMA"? Evo kako da to menjate prema savetima stručnjaka

Nizak libido je problem sa kojim se suočava veliki broj populacije, kako muškaraca tako i žena. Iako su često po sredi zdravstveni problemi, stručnjaci savetuju da veći nagon za intimnim odnosima možete postići ovako.

06.10.2022 22:00

NEMATE ŽELJU ZA "ONIM STVARIMA"? Evo kako da to menjate prema savetima stručnjaka
Foto: Shutterstock

Stid koji je utkan kod žena još od malih nogu stavlja po strani ovaj biološki nagon koji poseduju svi a čini se da je nizak libido više nego ikad tabu tema, naročito među ženama. Muškarci su mišljenja da su žene uvek raspoložene za "akciju", međutim, sve je više žena koje se suočavaju sa ovim problemom, a to su pokazala i nedavna istraživanja. Studija koju su sproveli "Headspejs ap" i "Peanut"  donela je poražavajuće rezultate i to da je 7 od 10 žena iskusilo slab seksualni nagon. 

U istraživanju se 53 posto ispitanih izjasnilo kako je nizak libido još uvek tabu tema. Zbog čega se žene suočavaju sa ovim problemom i kako prebroditi ovaj problem, odnosno poboljšati svoj libido, objasnila je britannska stručnjakinja Stela Ana Sonenbaum, seksolog, koja ističe kako ne postoji tačno određen odnosno normalan seksualni nagon.

Mentalni poremećaji jedan od uzroka

Rezultati jedne američke studije idu u prilog ovoj tezi, jer su pokazali da čak 72 poso žena koje su pribegavale ovoj vrsti lekova imale manju seksualnu želju dok se njih 82 posto bori sa seksualnim uzbuđejem. U istoj studiji došlo se do sznanja da 42 posto žena koje su uzimale selektivne inhibitore preuzimanja serotonina- najčešće korišćenu vrstu antidepresiva imale problem sa dostizanjem vrhunca u odnosima.

shutterstock.com

Anksioznost i drugi mentalni poremećji mogu izostaviti želju za intimnošću

 

- Mnoge stvari mogu uticati na libido koji tokom života pada i raste kod svkoga. Mnoge žene često pribegavaju uzimanju lekova poput antidepresiva, koji mogu uticati na želju za intimom. -ističe ona.

Mentalni poremećaji poput onih kao što su depresija i anksioznost mogu biti okidači za pad libida. Stručnjakinja napominje da svaka odluka da se prestane sa lekovima mora da bude odobrena od lekara, koliko god mislili da će nekorišćenje tableta biti korisno.

Hormonske promene mogu izazvati manju želju

U dvadesetim godinama, žene doživljavaju najveći libido koji kasnije opada čak i brzo nakon menopauze. Polni hormoni poput testosterona i estrogena se smanjuju u toku menopauze i to se odražava i na nagon za bliskošću kod nekih ljudi. 

Iako neke žene nemaju problem sa ovim i sasvim im je svejedno da li je njihov libido nizak, druge žele da ga pojačaju i da vrate svoju nekadašnju volju za intimnošću. 

Kako da podstaknete svoje nagone?

Ovaj problem stručnjakinja povezuje sa slikom koju imamo o sebi, naročito kada je naše telo u pitanju. Najbolji način da se sa time suoče i povećaju libido ona savetuje da koriste ogledalo i zaljube se u sebe. Ona smatra da su žene koje su sigurnije u sebe i dobro im je u svojoj koži bolje nose sa tim i imaju veći libido od onih koje to nemaju. 

Foto: Shutterstock

Postoje načini koji će podstaći vaš veći libido

 

Jedna američka studija je pokazala da se nezadovoljstvo svojim telom odražava i na poimanje seksualnosti, uključujući želju i uzbuđenje. 

- Morate pogledati sebe i reći. ja sam privlačan. Često nam govore da kako starimo, postajemo manje lepi. To je loše za naše samopouzdanje i može uticati na naš libido. - otkriva stručnjakinja, a prenosi britanski San.

Kroz svoje sesije Stela tera klijente da se posmatraju u ogledalu i da posmatraju svoja intimna područja. Ona pored  toga preporučuje i seksi igračke koje takođe pomažu u postizanju uzbuđenja i rasta nagona. Štapići su po njoj odličan način za seksualna iskustva po celom telu za sve one žene koje e stide samozadovoljavanja. Telo je puno nervnih zvršetaka i zbog toga možete koristiti štapić na mestima poput ključne kosti, tako da će vibracije putovati po celom telu i osetićete zadovoljstvo.

Odličan savet za parove

Za sve one koji žele da povrate svoj seksualni nagon, najbolje je spavati u odvojenim sobama. Kada parovi dele sobu, mogu često da se osećaju poput prijatelja, a ne seksualnih partnera. Takođe, deljenje prostora, smatra stručnjakinja, može stvarati pritisak na one koji imaju manji nagon od onih kojima je on u porastu, što može dovesti do udaljavanja partnera.

Foto: Shutterstock

Odvojene sobe su najbolji način da se vrati želja za blikošću

 

Sa druge strane Stela savetuje kako posedovanje svog prostora može ukloniti taj pritisak. Na taj način imate dovoljno vremena za sebe, da propustite odnos sa partnerom ili da imate kontrolu nad svojim seksualnim životom. Naravno, to zahteva razgovor sa partnerom i razumevanje sa obe strane, kako biste bili potpuno oslobođeni bilo kakvog pritiska i uživali u intimnim trenucima zajedno.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)