Roditeljstvo

DA LI BEBE ZNAJU O TRAVI NEŠTO ŠTO MI NE ZNAMO? Reakcija mališana postala je viralna, a stručnjaci su dali odgovor koji će vas iznenaditi! (VIDEO)

Snimci beba koje ne žele da hodaju po travnatoj površini postali su viralni i postavili mnoga pitanja o tom zanimljiom fenomenu.

19.09.2022 19:01

DA LI BEBE ZNAJU O TRAVI NEŠTO ŠTO MI NE ZNAMO? Reakcija mališana postala je viralna, a stručnjaci su dali odgovor koji će vas iznenaditi! (VIDEO)
YouTube/printscreen

Snimci male dece i njihovih vragolija uvek nas nasmeju i poprave nam raspoloženje. Njihove reakcije na svet koji ih okružuje zaista mogu biti urnebesno zabavne. 

Jedna od takvih reakcija, a koja je postala toliko učestala, jeste i ona koja nastaje kada male bebe ne žele bosim stopalima da dodirnu travu. 

Pixabay

Bebe imaju osetljivija stopala od odraslih i oprezno upoznaju nepoznatu okolinu

Objašnjenje za taj "strah" relativno je jednostavan. Naime, tokom prvih nekoliko meseci života bebin nervni sistem se razvija i prilagođava na okolinu, a mnoštvo zvukova, slika i dodira mogu biti preintenzivni za onaj deo sistema koji informacije još ne zna da obradi i uskladi. A baš u toj travi je toliko neobičnih dugačkih iglica, sve je neravno, mekano, a opet grubo, mokro, vlažno, hladno. Kako biste lakše sve to mogli da razumete, pokušajte da zamislite da nikad niste videli travu. 

Razlog zašto neke bebe nemaju problem s travom jeste taj što drugačije procesuiraju čulna iskustva na različite načine. Zanimljivo je da često starija deca s poteškoćama  čulnih osećaja izbegavaju travu iz istog razloga kao i mnoge bebe, piše Story.hr

Prema naučnom istraživanju iz 2014. godine, bebe su generalno opreznije u kontaktu s biljkama. Studija objavljena u časopisu Cognition proučavala je ponašanje beba u kontaktu s različitim predmetima, uključujući i biljke. Kada su one pokazane bebama, trebalo im je duže da se odluče da ih dodirnu u poređenju s drugim predmetima. Čini se da je evolucija ipak zaštitila najmlađe od gutanja i stavljanja u usta (što male bebe često rade) različitih biljaka koje često mogu biti otrovne.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)