Roditeljstvo

NE BACAJTE PARE: Ove stvari za bebe vam nisu potrebne!

Većina roditelja je za svoje prvo dete spremna da da sve, i da ne štede novac. Oni su pravi džekpot za pojedine kompanije koje prodaju određene stvari za bebe, koje i nisu najpotrebnije. Evo šta možete skinuti sa spiska.

06.09.2022 20:30

NE BACAJTE PARE: Ove stvari za bebe vam nisu potrebne!
shutterstock.com

Roditeljstvo je uloga koja sa sobom nosi mnogo izazova i odgovornosti, ali i nedoumica. Naročito kada ste novopečeni roditelj. Sve vam je novo i ne znate često kako odvojiti važno od nevažnog, štagod bilo u pitanju.

Teško je odlučiti šta vam je sve od stvari potrebno za dolazak bebe, ali vođeni time šta drugi iz okoline kupuju, većina novopečenih roditelja zna otprilike šta im je neophodno. Međutim, malo njih zna sa kojim se realnim troškovima susreću u tom periodu, pa nije na odmet podsetiti šta je zaista nepotrebno kupovati, ili bar ne ulagati mogo novca. 

Evo šta ne morate da kupujete, odnosno koje stvari su nepotreban trošak.

Beskontaktni toplomer za čelo

Logično je da je briga kod roditelja, posebno onih neiskusnih, prisutna kada je dete prehlađeno ili se bori sa nekim virusom, ali želeći da budu u toku sa tehnologijom ili misle da je po sredi praktičnost, pribegavaju kupovini ovakvih toplomera. Ako pitate stručna lica preporučiće vam stari dobri galijumski stakleni toplomer koji se stavlja ispod ruke. Naravno, postoji i onaj ušni, ali je stakleni univerzalan i neprevaziđen.

 

Aparat za hranu za bebe

Mnoge novopečene mame misle da će im razne mašine i aparati olakšati majčinstvo, pa bespotrebno bacaju novac na to. Suština je da vam za pripremu hrane za bebe ne treba ništa sem šerpe i ručne gnječilice za krompir. 

Previše odeće

Nema ništa gore od otvaranja ormara punog odeće za bebu i zaključka da beba nije ni pola od toga obukla. Deca u tom uzrastu vrlo brzo prerastu svoju odeću i potrebna im je nova. Najbolje je ne ulagati puno u te stvari, bebu ćete često presvlačiti i bolje je držati se nekoliko jednostavnih "krpica" nego kupovati mnogo ili još gore skupocenije, što neće biti nošeno. Praktični roditelji često uzimaju poklonjenu odeću od prijatelja i rođaka te tako štede na bespotrebnom rasipanju novca i gomilanju odeće.

 

 

Dizajnirana obuća

Bebe u ranoj fazi razvoja su uglavnom u rukama roditelja, pretežno majke koja ih hrani i uspavljuje i nose čarapice. Nemaju formirano stopalo niti hodaju, tako da je besmisleno odlaziti u radnje skupocene i brendirane obuće i kupovati bebi od par meseci jedan takav par. Razumljivo je i da kad porastu treba uložiti u dobar i kvalitetan par obuće, ali nije nužno da to bude poznat brend

 

 

Sterilizator za flašice i dude

Da nema naivnih roditelja, ne bi postojale ni  prodavnice koje nude i aparate i predmete sa "izmišljenom funkcijom" . Iako se ranije sve smatralo ručnim i dosta sporijim procesom, tadašnji roditelji su takođe sve postizali. Nije nikakvo mučenje u pitanju, već jednostavno zašto ne zagrejati lončić sa vodom i tako u njega staviti flašicu ili dudu? Čemu komplikovanje i bacanje para bespotrebno?

 

 

Kadica za bebu sa termometrom i vagom

Kadica za dete je neophodna jer se podrazumeva da ćete ga kupati. Međutim, bilo kakvi dodaci sem umetka za bebu su nepotrebni. Današnji modeli su sve savršeniji, pa nude mogućnost da se meri temperatura vode (što svakako možete učiniti rukom) ili ugrađenu vagu, koja je  bespotrebna jer dete će svakako ići na kontrolu kod pedijatra, koji radi taj posao.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)