ZRNO PO ZRNO - POGAČA!

VREDI DA SE ŠTEDI: 15 mudrih saveta supermama da novca nikada ne zafali!

Uz malo kreativnog i genijalnog razmišljanja, uštedi gde god možete i posvećenosti praćenju svojih ciljeva, štednja novca možete postati vaš novi stil života.

31.01.2022 13:00

VREDI DA SE ŠTEDI: 15 mudrih saveta supermama da novca nikada ne zafali!
pexels.com

Ušteda novca može biti teška. Na kraju krajeva, toliko je troškova - namirnice, troškovi automobila i kredita, nova odeća za decu, sto stvari. Ali uz nekoliko saveta bićete iznenađeni koliko brzo možete da uštedite na sitnicama i koliko ta ušteda može da doprinese značajnim promenama tokom vremena.

Ako se borite da započnete svoj put štednje, nemojte se obeshrabriti. Na kraju krajeva, nije kao nas pravljenju budžeta ili pametnoj kupovini uče u školi. To zahteva malo dodatnog truda, ali potencijalno može da promeni vaš život.

Portal Srećna Republika vam donosi savete za uštedu novca koje su odobrile i preporučile mame i koji su pomogli ženama da povećaju ušteđevinu lako i bez napora.

Ponovo otkrijte svoju lokalnu biblioteku

Ako ste ljubitelj knjiga i uvek imate previše knjiga pored kreveta koje ne stižete ni da pročitate, onda će vam ponovno zbližavanje sa vašom lokalnom bibliotekom doneti veliku uštedu novca. Umesto da kupujete te knjige, iznajmite ih u biblioteci. Dobijate sav užitak čitanja nove knjige, a plaćate samo članarinu.

Sačuvajte kovanice

Sitniš vam može delovati nezgrapno i verovatno nećete želeti da ga vučete po novčaniku, ali kada nešto platite u gotovini, ne dozvolite da vam sitniš od kusura prosto ispari. Bićete zaprepašćeni koliko brzo sitniš može da se nagomila. Da biste vas inspirisali da čuvate kovanice, stavite ih u staklenu teglu ili konzervu na kojoj ćete napisati cilj vaše štednje. Možda želite da odete na odmor, kupite dodatnu opremu za svoj automobil ili počastite svoju porodicu izlaskom u lep restoran, svaki put kada odložite kusur u teglu, setićete se za šta ste štedeli, a posle nekoliko meseci moći ćete i da vidite kako se sav taj sitniš nakupio.

Prodajte svoje stare stvari

Umesto da dozvolite da odeća za bebe vašeg deteta skuplja prašinu negde u ćošku, pretvorite je u novac. Možete profitirati od prodaje predmeta kao što su dobro očuvane igračke, knjige ili odeća koju su vaša deca prerasla.

Skuvajte sami sebi kafu

Jednostavan način da uštedite novac svaki dan je da preskočite kupovinu kafe za poneti iz lokalnog kafića i napravite sopstvenu kod kuće.

Nikada ne kupujte bez kupona

Kuponi vam mogu uštedeti poneki dinar na osnovnim artiklima. Takođe proverite gondola sa proizvodima na akciju u vašim lokalnim prodavnicama i prijavite se za info mejlove prodavnica u kojima kupujete, kako biste bili obavešteni o njihovim tekućim rasprodajama i promocijama.

Porodični odmor

Svi zaslužuju odmor. Međutim, kada ste na odmoru sa svojom širom porodicom, vi zapravo delite troškove. To će vam omogućiti veću uštedu i obezbediti bolju cenu smeštaja za veći broj ljudi.

Nađite predmetima drugu namenu

Znate onu staru izreku – ono što je nekome smeće drugome je blago. Pretvorite predmete koje biste inače bacilli, poput ambalaže, od stare konzerve do staklene tegle, u organizatore za kancelarijski pribor ili posude za skladištenje grickalica. Ovako ćete srediti i organizovati dom bez dodatnih troškova, ali i reciklirati predmete i samim tim učiniti nešto dobro za životnu sredinu.

Napravite listu namirnica

Lista namirnica vam može vam uštedeti vreme i novac. Pomaže vam da se organizujete i unapred znate šta spremate za večeru tokom nedelje. Takođe vam pomaže da se držite stavki na listi, umesto da u korpu potrpate sve što vidite u prodavnici.

Uštedite ponešto svake nedelje

Štednja može biti spor i frustrirajući proces za neke. Ono što možete da uradite je da svake nedelje štedite po malo, pa prve nedelje izdvojite 10 dinara, sledeće 20, onda 30 i tako dalje — i na kraju godine uštedećete mnogo novca.

Kupujte sezonsko voće i povrće

Kupovinom voća i povrća koje je u sezoni ne samo da ćete imati svežiji ukus, već ćete i uštedeti novac. Distribucija sezonske hrane po prodavnicama manje košta nego kada ono mora da se uvozi iz inostranstva ili gaji u plastenicima. To vam takođe štedi znatne količine novca.

Šetajte kada god možete

Prednosti šetanja su nebrojene - dobro je za vaše zdravlje, štedi vam novac za gorivo i pomaže vam da uživate u okolini, savetuje portal msn.com

Kategorišite svoje namirnice

Podelite svoje namirnice u dve kategorije – “treba mi” i “želim”. Nakon što prođete kroz supermarket, trebalo bi da uzmete druga kolica i u njih prebacite sve article koji sun a spisku “želja”, poput sladoleda, sokova, slatkiša i grickalica. Jasno ih odvojite od „potrebnih“ namirnica. Zatim saberite koliko biste potrošili na kupovinu “željenih” stvari, vratite ih nazad na rafove i sav taj neiskorišćeni novac stavite u svoj štedni fond.

Kupite ekonomičniji automobil

Iako vam prilagođavanje može biti teško, kupovina ekonomičnijeg automobila ili posedovanje samo jednog porodičnog vozila može povećati vašu uštedu.

Fotografišite svoje račune

Ko bi rekao da je moguće uštedeti novac tako što ćete uslikati svoje račune? Na ovaj način se možete postarati da pratite svoju potrošnju, kako biste se uzdržali od kupovine bilo kakvih nepotrebnih stvari sledeći put kada idete u nabavku. Takođe, priznanice ponekad imaju prikačene kupone za popust, tako da vam mogu poslužiti kao koristan podsetnik.

Imenujte svoje štedne fondove

Ako odlučite da počnete da štedite novac, potrudite se da imate plan ili svrhu za samu štednju. Kada štedite samo u svrhu štednje, vrlo je verovatno da ćete “načeti” taj fond i potrošiti teško zarađeni novac. Međutim, kada za to odredite određenu svrhu, vezaćete se za to i bićete motivisaniji da doprinosite i štedite.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)