Korisni saveti za štednju

MAGIČNI NAČINI DA UŠTEDITE NOVAC: Vaša kasica prasica uvek će biti puna!

Nije lako organizovati novac, ali uz naše savete uspećete da uštedite mnogo!

22.12.2021 13:20

MAGIČNI NAČINI DA UŠTEDITE NOVAC: Vaša kasica prasica uvek će biti puna!
pexels.com

Uštedeti novac za mnoge od nas je jako teško. Čini se da nikada nemamo dovoljno para, a sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica sačuvati koji dinar postalo je još teže. Iz tog razloga, portal Srećna republika rešio je da sa vama podeli nekoliko saveta za štednju uz koje će vaša kasica prasica uvek biti puna!

50:20:30

Reč je o pravilu koje ljudi najčešće koriste, a olakšava štednju tako što ćete svoj prihod podeliti na kategorije. U prvoj kategoriji osnovno je da 50 posto prihoda odvojite za tekuće potrebe poput režija i životnih troškova. U drugoj kategoriji 30 posto novca odvajate za ispunjenje želja poput večere u restoranu, članarine u teretani i slično. U zadnjih 20 posto nalazi se novac za otplatu dugova i štednju. Ako tako odvajate finansije svakog meseca, mogli biste s vremenom uštedeti veliku količinu novca.

pexels.com

Kasica prasica

Pazite na šta trošite novac

Danas postoje brojni marketinški trikovi koji nas mogu ubediti da nam je nešto jako potrebno čak iako znamo da će taj predmet samo skupljati prašinu u našoj kući. Naravno da je u redu da ponekad sebi priuštite neku takvu sitnicu, ali ne treba to raditi svakog meseca. Jednostavno, počastite se ponekad, a tokom redovnih dana, svaki dodatni novac odvojite u gorepomenutu kategoriju 20, tako da ćete imati više novca u delu za štednju i moći ćete lakše sebi da priuštite neku skuplju investiciju poput kola ili stana u kraćem vremenskom periodu.

pexels.com

Muškarac planira troškove

Smanjite odlazak u prodavnice, posebno kada ste gladni

Kada gladni odemo u prodavnicu kupujemo mnogo više hrane nego što nam realno treba, pa je mnogo bolje da u prodavnicu odete siti. Mnogo manje stvari će vam izgledati primamljivo i nećete potrošiti toliko para. Takođe, pokušajte da odlazite u prodavnicu jednom nedeljno i da odredite budžet za potrošnju. Unapred isplanirajte šta vam treba za tu nedelju i držite se spiska. Kupujte proizvode koji su na rasprodaji i moći ćete da uštedite mnogo.

pexels.com

Porodica u kupovini namirnica

Ukoliko se odlučite da štedite novac, budite svesni da kupovina stvari na akciji nije sramota već predstavlja pametno trošenje. Činjenica da neka namirnica pripada kategoriji off brendova za koje niko ne zna, ne znači da su te namirnice ili sredstva za čišćenje loši. Oni samo nisu poznati. Probajte ih, možda vas iznenadi kvalitet, a cena im je gotovo uvek dosta manja jer ne pripadaju kategoriji poznatih marki. Nemojte se stresirati ako ne uspete da uštedite koliko ste planirali, jednostavno morate dati sebi nekoliko meseci da se uhodate i naviknete na taj način funkcionisanja, a onda će vam sve biti lakše i bićete uspešniji u svojim planovima.

Komentari (0)