Roditeljstvo

OVAJ ČOVEK IMA 1.000 DECE - PA I U SRBIJI! On je PREVARANT decenije, nastao SKANDAL jer je "sejao svoje seme" svetom!

O njemu je snimljen i dokumentarni film, a on danas kaže da se ne kaje.

18.10.2024 12:16

OVAJ ČOVEK IMA 1.000 DECE - PA I U SRBIJI! On je PREVARANT decenije, nastao SKANDAL jer je "sejao svoje seme" svetom!
NETFLIX / Planet / Profimedia

Džonatan Džejkob Mejer je otac 1.000 dece! Da, dobro ste pročitali. U pitanju je donor sperme koji se našao i u Netflix dokumentarcu od tri epizode. Serijal od tri epizode prati sudbinu četiri para i jednu ženu kojima je Džonatan pomogao da dobiju decu, da bi se ispostavilo da je on otac još na stotine dece širom sveta.

Serija postavlja nekoliko ključnih pitanja, pre svega potencijalne opasnosti ako se polubraća i polusestre slučajno sretnu i dođu u situaciju da imaju zajedničku decu, pa do motiva ovog čoveka da tako nešto uradi, što je za ozbiljnu psihološku analizu i pitanje da li je on monstrum. 

Kako piše The Guardian sve je počelo sa Vanesom koja je 2015. poželela da ima dete. Nije htela da otac njene bebe bude anoniman donor već je želela da jednog dana njeno dete zna ko mu je otac.

U potrazi za donorom sperme naletela je na veb sajt Holanđanina koji su bili voljni da daju svoju spermu. Od desetak imena sa spiska odabrala je Džonatana. Visok, plav podsećao je na Vikinga.

Ona i Mejer zakazali su sastanak u Hagu. On je njoj doneo spermu, a ona je njemu platila oko 200 dolara i pokrila troškove puta. 

Kako je ispričala Vanesa, za nju je bilo najvažnije što je bio otvoren za vezu sa svojim potomstvom. Naime, prema holandskom zakonu, deca začeta od donatora sperme mogu saznati identitet svog donora tek kada napune 16 godina. 

- Želeo je da na neki način bude deo života deteta, da zna kako je... Stvarno sam želela da moja deca to imaju, a onda je sve nestalo i pretvorilo se u noćnu moru - rekla je Vanesa.

Ona je 2015. rodila svoje prvo, a Mejerovo osmo dete, bar joj je on to rekao. Kada je Vanesa 2017. godine odlučila da rodi još jedno dete, ponovo se obratila Mejeru. On se ponovo sastao sa njom, doneo joj spermu, ona je ponovo zatrudnela i rodila dečaka.

A, onda je usledilo šokantno saznaje kad je saznala ko je zaista Džonatan. Ispostavilo se da je on serijski donor sperme. Prema istrazi holandskog Ministarstva zdravlja iz 2017. godine, samo kroz klinike za veštačku oplodnju dobio 102 deteta, a tu nisu spadala njegova privatna donorstva.

Vanesa je pozvala Džonatana i on joj je priznao da je otac najmanje 175 dece, ali i da je moguće da ih je još više.

- Kako da kažem svojoj deci da možda imaju 300 braće i sestara? - upitala je Vanesa.

Međutim, ispostavilo se da je to tek vrh ledenog brega onoga što je radio Mejer. Prošle godine holandski sud je naložio Mejeru da prestane da donira spermu nakon što je utvrđeno da samo u Holnadiji ima više od 600 potomaka.

Ispostavilo se da je Mejer otac dece širom sveta od Australije do Srbije. Kako je ispričala Žoel de Boer, volonterka i kontakt osoba u Holandskoj fondaciji za donorsku decu, pratila je Mejerove aktivnosti. Prema njenom istraživanju, on je putovao kroz Evropu, Skandinaviju i Ukrajinu, i od 2007. donirao spermu na klinikama i privatno na internetu.

U intervju za New Yourk Times Žoel je navela da je u kontaktu sa majkama koje su rodile Mejerovu decu u Australiji, Italiji, Srbiji, Ukrajini, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Rumuniji, Danskoj, Švedskoj, Meksiku i Sjedinjenim Državama. Prateći obrazac njegovog ponašanja veruje se da je otac više od 1.000 dece. 

Vanesa se suočila sa Džonatanom i bila je zapanjena njegovom ravnodušnošću nako što ga je upitala zašto joj je to uradio.

- Zašto si iznenađena? Da sam bio iskren prema tebi, da li bi izabrala mene? - prisetila se Vanesa. 

Ona je posvećena svopjoj deci, ali tvrdi da je izgubila veru u ljude nakon svega što joj se dogodilo. Mejer je odbio da govori za Netfliksov dokumentarac. On tvrdi da je prestao da donira spermu nakon što mu je sud zapretio da će platiti kaznu od 100.000 evra ukoliko to bude ponovo uradio.

On je tvrdio da je samo želeo da pomogne ljudima, ali da se malo zaneo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)