Roditeljstvo

LJUBICA KARAĐORĐEVIĆ OTKRIVA ŠTA TO ZNAČI BITI PRINCEZA U SRBIJI: To ne znači samo nositi krunu i haljinu, nego i ovo

Evo kako je naša princeza opisala svoju titulu.

18.09.2024 15:05

LJUBICA KARAĐORĐEVIĆ OTKRIVA ŠTA TO ZNAČI BITI PRINCEZA U SRBIJI: To ne znači samo nositi krunu i haljinu, nego i ovo
Printscreen/Facebook/Ljubica Karađorđević

Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević uživaju u svakom slobodnom trenutku sa svojim naslednicama na Oplencu, porodičnom imanju smeštenom u srcu Srbije. Oplenac je okružen šumom i predstavlja mesto bogate istorije i velike vrednosti. Važno je da se očuva sećanje na prošlost, a princeza Ljubica ističe da je važno da njihove devojčice rastu uz priče o dedi i ocu, te da osećaju duh porodičnog nasleđa.

 - Dosta zaposlenih u zadužbini su čuvali Mihaila kad je bio mali. Prelepo je što naše devojčice sada imaju to bogatstvo da rastu uz priče o deki i o ocu. Deku nisu imale priliku da upoznaju, ali njegov duh ovde i te kako lebdi. Koga god da sretnem, i ljude van Topole, evo 24 godine nakon što je kraljević Tomislav preminuo svi toliko lepo pričaju o njemu. Znam da to Mihailu to zaista puno znači, ima osećaj da je otac tu uz njega, otkrila je princeza.

Printscreen/Facebook/Ljubica Karađorđević

Princeza Ljubica Karađorđević

Jedno od zanimljivih mesta na Oplencu je "Put ljubavi", koji je dobio svoje ime iz simboličnih razloga. Na jednom kraju puta je vila kralja Aleksandra, a na drugom vila kraljice Marije. Kralj je, kada bi bilo vreme za porodicu, odlazio do kraljice upravo tim putem, što mu je donelo to simbolično ime.

 

Tokom septembra, Oplenac posebno zaživi tokom Dečjeg festivala. Ovaj festival, koji se održava pod pokroviteljstvom princa i princeze, nudi preko 80 različitih aktivnosti. Očekuje se prisustvo oko 25.000 posetilaca, što je za Topolu značajna brojka, a princeza ističe da je zadovoljstvo videti koliko roditelji i deca prepoznaju kvalitet aktivnosti koje se nude na festivalu.

- Sve što je potrebno je ćebe za piknik i puno energije. Skoro 10 hektara smo zaposeli aktivnostima, od kreativnog kutka, do sportskih aktivnosti, savetovališta za roditelje i zabavne nauke... Senzorna šuma je vrlo popularna za malu decu, jahanje, streličarstvo, streljaštvo. Širimo se iz godine u godinu

Porodične vrednosti se cene

Princeza Ljubica ističe važnost učenja pravih vrednosti svojoj deci. Ona podeljuje kako se trude da starijoj naslednici, princezi Nataliji, objasne suštinsko značenje njenog naslova i kako je trude da shvati da to nije povezano sa nošenjem krune ili lepom haljinom, već sa vrednostima koje treba da zastupa.

- Pre možda par meseci je povezala da pošto je pradeka bio kralj možda ona i jeste princeza. Trudimo se da tu titulu shvati na suštinski način, da nije bitno da li nosi krunu ili ima lepu haljinu, nego sve te vrednosti koje treba da zastupa. Mala je i sve što pričamo mora da bude prilagođeno njenom uzrastu, ali radimo na tome iz dana u dan. Vidim da je i Mihailo tako zapravo odrastao i sada ja to malo bolje razumem gledajući njih dve, rekla je Ljubica Karađorđević za Blic. 

 

Kroz razgovor sa princezom Ljubicom Karađorđević oseća se toplina porodičnog života na Oplencu i važnost očuvanja tradicije i vrednosti, a njihova posvećenost imanju i organizaciji Dečjeg festivala pokazuje koliki značaj daju kvalitetno provedenom vremenu sa decom.

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)