Roditeljstvo

ZAČELI SU DECU PUTEM VANTELESNE OPLODNJE, ALI JE USLEDIO ŠOK: Bebe nisu u srodstvu, a imaju i dijagnoze!

Iako im je rečeno da je korišćena ista sperma, roditelji su otkrili da im deca nisu biološki povezana,

27.06.2024 20:20

ZAČELI SU DECU PUTEM VANTELESNE OPLODNJE, ALI JE USLEDIO ŠOK: Bebe nisu u srodstvu, a imaju i dijagnoze!
Printscreen/Youtube/ABC News In-depth, Shutterstock

Jedan bračni par optužio je veliku kliniku za vantelesnu oplodnju da koristi "pogrešnu spermu" nakon što su im dva od tri deteta razvila zdravstvene komplikacije i nakon što su otkrili da najstarije dete nije u srodstvu sa svojom mlađom braćom. Anastasija i Leksi Gan su začele tri sina putem donatorske sperme u Kvinslendskoj grupi za plodnost (KFG)

Ovaj par iz Australije je platio da se sperma istog donatora koristi za sve troje dece, ali je otkriveno da najstarije dete nije u srodstvu sa ostalima. 

Želeli su da deca imaju istog biološkog oca

Oni su se odlučili za donatora kojeg opisuju kao sposobnog, zdravog belca koji ima između 25 i 30 godina. Međutim, nešto ih je zabrinjavalo. Četiri godine pošto im se rodio prvi sin, hteli su da imaju još dece i kontaktirali su istu kliniku za vantelesnu oplodnju želeći da saznaju da li mogu da koriste istog donatora

- Želeli smo da imaju istog biološkog oca da ih poveže, tako da kada budu imali dece, njihova deca budu povezana biološki - rekla je Anastasija, majka dece za ABC. 

Deca su imala problema sa zdravljem

Rečeno im je da je to moguće, a nakon što su dobili još dva sina, deca su se suočila sa zdravstvenim komplikacijama.

Dijagnostifikovan im je Elers - Danlosov sindrom koji uzrokuje fleksibilne zglobove i krhku kožu, kao i autizam i ADHD. Pošto su bili zabrinuti želeli su da saznaju da li još neko dete donatora ima slične probleme pa su DNK svojih sinova poslali na veb lokaciju predaka, a rezultati su ih šokirali kada su saznali da njihov najstariji sin nije u srodstvu sa svojom braćom.

Ovo se dešavalo i drugim ženama

Klinika gde su dobili decu je sumnjala u validnost rezultata pa je par koristio istu laboratoriju koju je Sud za porodično pravo i rezultati su bili isti. Iako nisu dobili nikakvo obrazloženje, par je odlučio da ih tuži a Leksi je rekla da je spremna da proda bubrege kako bi se izborila sa slučajem. 

U saopštenju na svojoj veb stranici KFG priznaje da je bilo poteškoća sa kojima se bračni par suočio da bi zasnovao porodicu, ali da se trude da rade kako bi pronašli zajedničko rešenje. Ipak, odbili su da komentarišu slučaj jer je pred sudom, prenosi DailyMail.

Sa druge strane, došlo se do saznanja da su i druge majke slično doživele, a one su priznale u ABC - ovom istraživačkom programu da su deci dijagnostifikovana stanja povezana sa autizmom.

- I dalje se prodaje kao verovatno australijska sperma zlatne klase. ne mogu da razumem kako stvaraju decu sa nečim za šta postoji veća šansa da se pretvori u invaliditet. To je samo novac - navela je za ABC jedna od zabrinutih majki.

ABC-ov istraživački program je razgovarao sa jednom ženom koja je rekla da može imati 700 polubraće i sestara jer je njen biološki otac bio plodan donator sperme, navodi Dejli. Ketrin Doson (34) je otkrila da loša praksa provera omogućila njenom biološkom ocu da bude donator u mnogim klinikama još 80 - ih godina stvarajući tako različite kodove donatora. Tada su donatori plaćani 10 dolara po donaciji i mogli su da doniraju spermu više puta. Danas je nezakonito plaćati donatora i oni mogu da stvore između pet i 10 porodica. 

Klinika je sa druge strane saopštila da su se procesi provere donatora promenili od tada upravp da se spreče takve stvari. Naglasili su da su u kontaktima sa porodicama kako bi otkrili sve relevantne zdravstvene informacije koje se odnose na ovog donatora.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)