Roditeljstvo

OTIŠLA U NEMAČKU I ZAČUDIO JE RIGOROZAN ZAKON: Ova imena za decu su zabranjena!

Razlog za odbacivanje neobičnih imena je zaštita mališana, jer se to kvalifikuje kao delo okrutnosti prema deci.

27.05.2024 14:08

OTIŠLA U NEMAČKU I ZAČUDIO JE RIGOROZAN ZAKON: Ova imena za decu su zabranjena!
Shutterstock

Neobična dečja imena postala su hit u svetu, ali i u Srbiji. Sa čudnim imenima poput Jabuke, Sunca ili Severa započele su holivudske zvezde, a ona se to proširilo na ostatak sveta.

Tako je nedavno jedna srpska profesorka dobila spisak imena dece za prijemni ispit i nije mogla da sakrije iznenađenje kada je pročitala kakva se tu imena sve nalaze.

- Ne mogu se načuditi domišljatosti roditelja kad su davali deci imena: Taja, San, Zoe, Nana, Istok, Rahel, Moja, Anasavica, Kiša...- napisala je nastavnica u svom tvitu.

U želji da budu originalni roditelji često preteraju kad biraju imena za decu.

Zakon u Nemačkoj

Međutim, postoje zemlje poput Nemačke gde je zakonom zabranjeno deci davati određena imena. Kako se požalila Amerikanka Naomi Kej Honova koja u s porodicom živi u Nemačkoj zakonom je zabranjeno deci davati imena brendova.

- U Americi, doduše ne često, možete sresti malu decu sa imenima luksuznih brendova kao što su Prada, Šanel ili čak markama automobila kao što je Bentli i Porše. U Nemačkoj to nije dozvoljeno.Takođe, zabranjeno je deci davati imena po gradovima i zemljama poput Atine ili Irske - objasnila je Naomi. 

shutterstock.com

Ime kao što je Bruklin koje nosi sin viktorije i Dejvida Bekama je zabranjeno u Nemačkoj

U SAD se ograničenja odnose na izuzetno dugačka imena ili ona koja su nepristojna i vređaju ljude, dok su Nemci manje tolerantni i prema rodno neutralnim imenima.

- Od 2008. moguće je dati rodno neutralno ime detetu, ali kao srednje ima obavezno je da stoji neko koje jasno ukazuje kog pola je dete. Nešto su malo popustljiviji poslednjih godina, ali ni blizu kao u Americi - dodala je ona. 

Naomi je ispričala kako su njeni nemački prijatelji iznenađeni kad čuju da Amerikanci deci daju imena poput Bruklina ili Memfisa, jer Nemci definitivno ne daju deci imena kao što su Berlin, Oslo ili Dablin zbog nacionalnih zakona o imenovanju.

- Nemačka prezimena, poput Šredera ili Fišera, ne mogu se dati kao imena deteta. Ovo može biti iznenađenje za mnoge Amerikance, gde je postao trend da prezime bude ime poput Parker, Sojer i Karter - ispričala je Naomi.

Shutterstock

Nemački zakon ne dozoljava ni da se prezimena koriste kao ime

U SAD su bili i pojedini prilično šokantni slučajevi kao kad je jedan par dao svom sinu ime Adolf Hitler, pa su se žalili kad je lokalna pekara odbila da napiše njegovo ime na torti.

- U Nemačkoj se takve situacije jednostavno ne bi dešavale, jer bi takvo ime odmah bilo odbačeno. Razlog za odbacivanje ovakvih imena je zaštita dece, jer takva imena po nemačkom zakonu se smatraju kao delo okrutnosti prema deci. U ovu grupu imena spadaju i Satana, Pepsi-Karola, Šokominca (čokoladna menta), Supermen ili Lenjin - zaključilaje Naomi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)