Roditeljstvo

TAJA, ZOE, RAHEL, ANASAVICA - DA, TO SU IMENA DECE U SRBIJI: Profesorka ostala u čudu kad je dobila spisak za prijemni

Gde su nestala srpska tradicionalna imena.

25.04.2024 13:48

TAJA, ZOE, RAHEL, ANASAVICA - DA, TO SU IMENA DECE U SRBIJI: Profesorka ostala u čudu kad je dobila spisak za prijemni
Profimedia, Printscreen/Twitter

Jedna profesorka je dobila spisak imena dece za prijemni ispit i nije mogla da sakrije iznenađenje kada je pročitala kakva se tu imena sve nalaze. Umesto tradicionalnih imena poput Milice, Gordane ili Dragane, naišla je na niz neobičnih dečijih imena koja su izazvala lavinu komentara na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter)

- Dobila spisak dece za prijemni i ne mogu se načuditi domišljatosti roditelja kad su davali deci imena: Taja, San, Zoe, Nana, Istok, Rahel, Moja, Anasavica, Kiša..., napisala je nastavnica u svom tvitu.

Ova objava brzo je postala predmet rasprave, i mnogi komentatori nisu mogli da se suzdrže, a da ne iskažu svoju nevericu i čuđenje nad izborom imena. Dok su neki komentatori smatrali da je preterano ili čak smešno odabrati takvo ime za dete, drugi su podržali originalnost roditelja.

- Roditelji bi baš voleli da budu zanimljivi, ne razmišljajući o tome koliko štete mnogi od njih svojoj deci nanose. Kiša, jbt. Da je bio dečak bio bi Pljusak? - zapitao se neko, a profesorka je dodala i sledeće: 

- E da, ima i Joana. Ja ih još u sekretarijatu ubeđivala da lepo ukucavaju imena, reko ispustili ste V.

shutterstock

Roditelji se čude modernim imenima za decu

Njena koleginica se odmah nadovezala. 

- Oduševljena sam što među đacima imam Dušicu, dve Dunje, tri Nevene, dve Danice, jednu Milenu, jednu Olgu, nekoliko Milica i Jelena. U školi je čak I jedna Zorica. Kod dečaka je ipak više lepih domaćih imena.

Jedan korisnik je zamislio kako će život te dece izgledati u budućnosti i našalio se na sledeći način: 

- Biće presmešno kad odrastu. Zamislite tetu iz marketa, stoji ispred, puši a zove se ZOE. Ili krupan jak majstor za elektroniku, a zove se SAN. 

Neko se pridružio šali i predložio je novo ime: "Lamperija je divno ime za devojčicu!", što je dodatno doprinelo raspravi o kreativnosti u izboru imena.

- Jok, nego ću dati detetu ime Traktorka, Zagorka, Radnila, Dobrila, Melanija, odbranio se neko. 

- Pa svako želi da njegovo dete nosi ime koje druga deca nemaju i da je posebno... Različita imena su popularna kroz vreme.

- Što više čitam, sve mi se više i sviđa. Volim neobična i originalna mena. Moje bliznakinje su TaiSSa i Nastja.

Ovakve situacije, dok nekim ljudima izgledaju neobično, zapravo oslikavaju raznolikost i bogatstvo kulturnog nasleđa. Šta god bila reakcija, činjenica je da će ova nastavnica imati zanimljiv prijemni ispit.

Šta vi mislite, da li se radi o preterivanju roditelja ili je sasvim normalno da želite posebno ime za svoje dete? Pišite nam u komentarima. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)