Roditeljstvo

TRUDNI STE I NE ŽELITE DA ČEKATE ULTRAZVUK: Otkrijte pol bebe uz pomoć 12 verovanja naših baka!

Prethodne genracije su ovako naslućivale da li će se roditi dečak ili devojčica.

21.04.2024 16:20

TRUDNI STE I NE ŽELITE DA ČEKATE ULTRAZVUK: Otkrijte pol bebe uz pomoć 12 verovanja naših baka!
shutterstock.com

Kada zatrudnite, jedno od najzanimljivijih pitanja koje se nameće jeste da li ćete imati dečaka ili devojčicu. Iako možete odlučiti da ne saznate pol bebe dok se ona ne rodi, zabavno je pogađati uz pomoć “bapskih priča” koje tradicionalno otkrivaju bebin pol bez potrebe za ultrazvukom.

Shutterstock

Ukoliko ste nestrpljivi da saznate pol bebe postoji rešenje

1. Žudnja za slatkim ili slanim

Jedna od “bapskih priča” tvrdi da ako žudite za slatkišima, nosite devojčicu, dok žudnja za slanom ili proteinskom hranom ukazuje na dečaka. Stručnjaci smatraju da trudničke žudnje nemaju jasan razlog, već su povezane sa nedostatkom određenih sastojaka u ishrani, društvenim i kulturnim uticajima.

2. Test belog luka

Ovaj test, iako nema naučnu potvrdu, ima svoje verovanje u narodu. Ukoliko možete da jedete mnogo belog luka, a zatim da mirišete na njega, nosite devojčicu, a obrnuto nosite dečaka. Promene u mirisu tela tokom trudnoće mogu da promene vaš prirodni miris, ali ova priča nije podržana naučnim dokazima.

3. Jutarnja mučnina

Postoje tvrdnje da intenzivne jutarnje mučnine ukazuju na to da nosite devojčicu, mada stručnjaci ističu da je to generalizacija i da jutarnje mučnine ne mogu pouzdano da ukažu na pol deteta.

4. Trudnički sjaj

Priča se da svetli ten i kosa poput one na reklamama za šampone ukazuju na dečaka, dok nedostatak „trudničkog sjaja“ može da ukaže na devojčicu. To je zapravo posledica hormonskih promena i pojačanog protoka krvi i nema nikakve veze sa polom deteta.

5. Partner dobija na težini

Prema verovanju, povećanje telesne težine partnera tokom trudnoće žene može ukazivati na devojčicu. Međutim, objašnjenje je jednostavno, budući da trudnica “jede za dvoje”, uvek je na trpezi mnogi više hrane koja je dostupno i vama i vašem partneru.

6. Hirovitost i opuštenost

Neraspoloženje može biti povezano sa pretpostavkom da se nosi devojčica, dok opuštenost može ukazivati na dečaka. Međutim, porast hormona tokom trudnoće može uticati na vaše raspoloženje bez obzira na pol deteta.

shutterstock.com

Uverite se da li se bapske priče poklapaju sa ultrazvukom

7. Test oka

Jedna od najstarijih priča tvrdi da se pol deteta može predvideti gledanjem u ogledalo na oko minut. Ako vam se zenice šire, nosite dečaka. Iako trudnoća može da izazove promene na očima, ova priča nema čvrstu naučnu osnovu.

8. Visina i položaj stomaka

Ova uobičajena teorija tvrdi da visina stomaka ukazuje na pol deteta. Naime visok stomak ukazuje na devojčicu, a nizak na dečaka. Međutim, položaj i veličina materice, kao i rast fetusa, mogu uticati na oblik stomaka.

9. Test prstenom

Vežite prsten na kanap i držite ga iznad stomaka. Ako se vrti u krug, možda nosite devojčicu, a ako se ljulja sa jedne na drugu stranu, to ukazuje na dečaka. Ovo je jedan od najzabavnijih načina da se predvidi pol deteta, koji nema nikave veze sa naučnim i medicinskim teorijama.

10. Otkucaji srca

Neki veruju da brži otkucaji srca deteta označavaju devojčicu, dok manji brojevi otkucaja ukazuju na dečaka. Međutim, ovo nije pouzdan indikator, jer se broj otkucaja srca bebe menja tokom trudnoće.

11. Kineska karta

Prema ovom verovanju, pol deteta se može predvideti pomoću kineske karte rođenja. Odredite vaše godine u trenutku začeća i mesec začeća, a mesto gde se ti podaci ukštaju otkriva pol deteta po kineskoj tradiciji.

12. Krvni pritisak pre začeća

Jedno istraživanje je pokazalo da je viši krvni pritisak žene 26 nedelja pre začeća povezan sa većom verovatnoćom da rodi dečaka. Međutim, ovo je teško proveriti i ne može se koristiti kao pouzdan pokazatelj pola deteta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)