Roditeljstvo

OVAJ SPORT ZA DECU JE ZLOSTAVLJANJE: Nova studija otkriva šokantne rezultate, a iznenadiće sve roditelje!

Grubi sportovi su na meti oštrih osuda.

05.02.2024 09:30

OVAJ SPORT ZA DECU JE ZLOSTAVLJANJE: Nova studija otkriva šokantne rezultate, a iznenadiće sve roditelje!
shutterstock.com

Više nego ikada deca su danas usmerena na sportove i fizičku aktivnost, a roditelji objašnjavaju to sedećim načinom života i tehnologiji kojima su izložena. U skladu sa onim što deca preferiraju i pokazuju sklonosti ka tome, roditelji pokušavaju da isprate to i da deci kroz to usade motivaciju i disciplinu. 

Sada, jedno istraživanje baca senku na bavljenje određenim sportovima što će verovatno većinu roditelja zabrinuti. Iako ćete od trenera čuti kako svi ti sportovi, posebno borilačke veštine, pored forme kod dece razvijaju i jako samopouzdanje, nova studija navodi kako se takvi i slični sportovi smatraju oblikom zlostavljanja dece. Britanski naučnici došli su do saznanja da puštanje dece da se bave sportom poput ragbija i boksa, koji ima uticaja u suprotnosti sa postojećim britanskim zakonima koji zabranjuju zlostavljanje dece i da je sport upravljačko telo koje "efikasno priprema decu da izdrže i prihvate moždane traume", navodi edition.cnn.com.

Vodeći autor studije Erik Anderson profesor sporta na Univerzitetu Vinčester je za ovaj portal rekao kako dečiji mozak ne zna ili ne brine kako je traumatizovan. On kaže da je povreda ostala ista i da zbog toga treba sprečiti roditelje da za kaznu udaraju decu u glavu. Osim toga, on je naveo da deca isto tako treba da budu pošteđena udaraca u glavu i kada su igre u pitanju.

shutterstock.com

Istraživači su otkrili da ragbi predstavlja oblik zlostavljanja dece

 

Poslednjih godina dugoročne potencijalno razorne posledice koje ima i ragbi   postale su jasnije i šire javnosti nakon što su bivši igrači pokrenuli pravni postupak protiv upravnih tela ovog sporta zbog pitanja degenerativne bolesti mozga, navodi taj portal.

Nekim od tih igrača je u ranim 40-im godinama dijagnostifikovana demencija ranog početka ili hronična traumatska encefalopatija (CTE) degenerativna bolest mozga uzrokovana ponovljenim udarcima u glavu. Autori studije ističu da bi Konvencija UN o pravima deteta trebalo da pruži opravdan okvir da se zabrane ovakve sportske aktivnosti za decu.

Studija je sprovedena u Velikoj Britaniji gde je 8,3 odsto dece uzrasta od 5 do 16 godini igralo ragbi tokom školske 2022/2023. godine i podatke je prikupila kompanija za uvid u tržište Statista. Istraživanje je pokazalo da deca ne mogu da pristanu na učešće u opasnim sportovima koji podrazumevaju udarce a niti da odrasli daju pristanak umesto njih. Stručnjaci za sport ističu da će sportske organizacije sa druge strane braniti stav da sport ima zdravstvene prednosti i da će ignorisati elemente sporta koji nanosi štetu.

Istraživači su naveli mere ograničenja koje bi podrazumevale da se uključivanje u ovakve sportove ograniči do punoletstva poput onih kao što Engleska fudbalska asocijacija zabranjue igranje glavom mlađima od 12 godina ili UK Atletics koja zabranjuje mlađima od 18 godina da trče maraton.

Stručnjaci su naveli da se radi o dugogodišnjim sportovima i da ukoliko bi se smišljali novi sportovi ne bi to uključivalo udarce u glavu. Takođe je navedeno kako kontaktni sport ne prija svima poput ragbija ili boksa, ali da postoje i oblici ragbija koji imaju smanjen kontakt i nekontakt. 

Istaknuto je da sportovi donose značajne koristi za fizičko i mentalno zdravlje zajedno sa životnim veštinama stečenim igranjem timskog sporta koji ima jake vrednosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)