Roditeljstvo

TOP 5 STVARI KOJE SVE MAME KUPE ZA BEBU I NIKADA NE ISKORISTE: Ne bacajte novac na nešto što će samo skupljati prašinu! (FOTO)

Ovu su samo neki od detalja u životu deteta koji vam nikada neće biti neophodni, a pojedini koštaju pravo bogatstvo.

02.08.2023 16:01

TOP 5 STVARI KOJE SVE MAME KUPE ZA BEBU I NIKADA NE ISKORISTE: Ne bacajte novac na nešto što će samo skupljati prašinu! (FOTO)
shutterstock.com

Priprema za dolazak bebe predstavlja jedan od najradosnijih obaveza budućih roditelja. Mame i tate se sa željom da nabave sve što će novorođenčetu biti potrebno, ponekad zanesu, pa završe sa gomilom stvari koje nikad nisu upotrebili i koje im uopšte nisu bile potrebne. Nekada su to predmeti koji deluju kao neophodni, međutim, praksa pokaže suprotno. Najbolji savet budućim roditeljima je da naprave spisak, tako će izbeći kupovinu nepotrebnih stvari.

Ukoliko očekujete prvo dete, verovatno vam se čini da je bebi potrebno sve što vidite u prodavnici dečije opreme. Međutim, kada ste mama koja čeka drugo, treće ili četvrto dete, već ste ekspert koji tačno zna šta vam treba, šta ćete kupiti, šta pozajmiti, šta već imate, a šta vam je stvarno bilo korisno. Kako ne biste bespotrebno kupovali stvari koje vam neće biti neophodne, bolje poslušajte savete iskusnih mama. Postoje proizvodi koji će i vama i bebi olakšati nove zajedničke izazove. S druge strane, tu je i veliki broj proizvoda koji nisu ništa više do odličnog marketinškog trika.

Srećna Republika navodi vam spisak 5 stvari koje najčešeće kupujemo, a koje su beskorisne kako za bebe, tako i za mame. 

1. Kanta za pelene

Kanta za pelene nije mnogo skupa, ali je apsolutno nepotrebna. Njena jedina funkcija je da pelene ne smrde po stanu, ali u tu svrhu se može upotrebiti bilo koja kanta. Buduće mame i tate je kupuju samo iz razloga što pelene, ako su zasebno odvojene, navodno  se neće toliko usmrdeti. Međutim, svi roditelji koji je kupe susretnu se sa svojevrsnim paradoksom, jer se u toj kanti pelene još više usmrde. Nakon nekog vremena svako njeno otvaranje postaje pakao, a njeno pranje horor film. Jedini spas je redovno izbacivanje pelena van stana.

2. Sto za povijanje 

Iako je ova stvarčica super praktična, pogotovo za mame koje imaju problema sa kičmom, sigurno svako u kući ima neku komodu. Na nju stavite podlogu za presvlačenje i to je sve, dobili ste komodu za presvlačenje bebe uz mnogo manje potrošenog novca. Jedna mama priznala je da se malo zaletela kada je od komšije stolara naručila sto za prepovijanje bebe rađen po meri. Ona se maltene zaljubila u taj drveni sto koji je bio preskup, ali ga je na kraju dobila od kume. Za njega je mislila da će biti najkorisniji na svetu, dok je upotrebljen svega 3 puta i to kada je dolazila patronažna sestra. Ova mama je veoma brzo iz praktičnih razloga presvlačila bebu na mnogim drugim mestima, a tu najmanje.

3. Posteljina za krevetac

Nekoliko mama na svoj spisak nepotrebnih stvari stavilo je i krevetac za bebe, jer su njihove bebe prve dane i noći, pa i mesece provodile na velikom krevetu uz mamu. Većina roditelja je ipak priznala da možda izgleda besmisleno, budući da beba tu njmanje spava, ali nemoguće je zamisliti dečiju ili novoopremelju spavaću sobu bez kreveca za bebu. Preporuka je svakako nabaviti krevetac za bebu jer odluka o tome gde će dete spavati može doći kasnije. Jedina stvar koja je beskorisnija od kreveca je posteljina za krevetac za bebe. Roditelji veliki broj tih posetljina dobijaju uglavnom od prijatelja na poklon, ali na kraju shvate da u krevecu ne treba da bude ništa iz bezbednosnih razloga. Jastuče za bebe je totalno bez svrhe budući da ga bebe ne koriste, a isti je slučaj i sa jorganom. Dekorativne prostirke za krevetac nimalo nisu bezbedne za dete, tako da je jedina korisna stvar iz celog kompleta jedino čaršav za krevetac.

4. Nehodajuće patike

Patike i cipelice koje nisu predviđene da dete u njima hoda su odnele gotovo najviše glasova od iskusnih mama. Upravo one su proglašene totalno nepotrebnim troškom, koji nema nikakvu svrhu. Osim što su vizuelno lepe, nemaju neku posebnu funkciju, a pojedini modeli su veoma teški za obuvanje. Mnoge mame su se služile da su im nehodajuće patike služile samo da se dobro preznoje dok ih ne navuku na bebino minijaturno stopalo, a sličan utisak je najverovatnije imala i beba. Većina roditelja u želi da pokaže kako svom detetu može i treba da priušti nešto "kvalitetno" se opredeljuje za poznate brendove čija nehodajuća obuća za bebe košta koliko i prosečna veoma kvalitetna obuća za odrasle, a pritom nema nikakvu svrhu.

5. Ljuljalica

Ležaljka, ljuljalica ili njihalica za bebe je navodno idealna stvar za kratak odmor gde bi se beba komotno smestila i maksimalno uživala ukoliko je van svoga doma. Takođe je predviđena za istraživanje i odmaranje kako bebe, tako i maminih ruku, jer će pružiti detetu nesmetano posmatranje okoline, a mamama obezbediti predah ili vreme da se uradi neki od kućnih poslova. Modeli obično sadrže i nekoliko dodatnih igračaka koje vise i time drže bebi pažnju. Većina savremenih ljuljalica je sa vibracijom, zvučnim efektima ili muzikom, napravljene su da budu veoma udobne i mekane, pa su pogodne za korišćenje od rođenja, pa sve dok je beba u ležećem položaju. Ipak, u praksi se pokazalo da bebe ne odustaju od maminog naručja ni zarad lepih i korisnih ljuljalica koje su izmišljene da bi roditeljima skratili muke nošenja i animiranja dece. Većina mama se požalila da je upravo ljuljalica ta koja je naskuplje koštala, a koja je uvek skupljala prašinu, budući da beba nije želela da više od par minuta provede u njoj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)