Roditeljstvo

REČI ČUVENE PROFESORKE IZAZIVAJU JEZU: Ovo je upropastilo porodicu, dovelo do agresije dece i pokrenulo lavinu razvoda, sve je počelo od generacije rođene 1985! (FOTO/VIDEO)

Profesorka Milica Novković čitav život posvetila je metodama vaspitanja dece, a ovo su najčešći problemi sa kojim se susretala i na koje je tokom karijere pokušala da ukaže.

09.06.2023 14:01

REČI ČUVENE PROFESORKE IZAZIVAJU JEZU: Ovo je upropastilo porodicu, dovelo do agresije dece i pokrenulo lavinu razvoda, sve je počelo od generacije rođene 1985! (FOTO/VIDEO)
youtube-printscreen/rtv marš valjevo

Vaspitanje dece jedan je od najzahtevnijih poslova na svetu i jedna od onih stvari u kojoj su greške neminovne. Parovi koji su tek dobili dete često pitaju kada se počinje sa vaspitanjem, pa su mnogi skloni da kažu da se s tim počinje od rođenja, a da se temelji postavljaju do 7. godine, odnosno do polaska u školu. Drugi smatraju da se neke granice koje će dete poštovati uspostavljaju do njegove treće godine. Naravno, moguće je da neki vid vaspitanja potraje do detetovog punoletstva, tačnije do njegove 18. godine, ali ono što je sigurno jeste da je svaki put ukoliko se potraži pomoć ona i delotvorna.

Neki će reći da ne možemo da vaspitavamo decu kao što su nas vaspitavali naši roditelji jer smo mi odrastali u neko drugo vreme koje više ne postoji. Naime, virtuelna stvarnost, mobilni telefoni i brojni televizijski kanali koje mališani prate doveli su do primetnog pada koncentracije, loših rezulata u školi, nezainteresovanosti za svet koji ih okružuje i do primetno smanjenog ili nepostojećeg socijalnog života. Tako se dešava da mnoga deca, iako idu u školu i žive u naseljima koja su prepuna mališana sličnog uzrasta, ipak odrastaju bez jednog jedinog druga. Njihov kompletni socijalni život tako se svodi na virtuelne prijatelje. 

Osim toga, posle gledanja nasilnih sadržaja, bilo na telefonu, bilo na televiziji, javljaju se strahovi. Deca tako odlaze u krevet u kasnim satima, plaše se i ne mogu da zaspe, pa neretko prelaze u sobe u kojima su njihovi roditelji jedva čekali da prespavaju sami. Zato danas deca sve duže spavaju sa mamama.

Zbog problema koje je sve to izazvalo u vaspitanju, saveti profesorke Milice Novković, koja je preminula pre 2 godine, i dan danas se prepričavaju. Naime, ta žena se posvetila metodi izvornog vaspitanja, kao jedinog mogućeg da spasi savremenu porodicu. Ona je više puta objasnila šta je autoritativno vaspitanje, dresura kaznom i nagradom, i koliko ti pristupi sputavaju nagon za samoučenjem. S druge strane, čuvena profesorka je često isticala mane tzv. plišanog vaspitanja i načina na koji je ono upropastilo decu, ali i porodicu.

- Porodica koju čine majka, otac i deca nije prevaziđena. Mlade generacije od ’85. godišta su prve žrtve novog, plišanog vaspitanja. Te generacije su ušle u fazu pozitivnog samouslovljavanja. Takvim vaspitanjem dobijamo agresivno, lenjo, tvrdoglavo dete, podržano društvom, koje će slušati virtuelnu guvernantu - isticala je prof. Novković.

Ona je rano uvidela koliko virtuelna stvarnost negativno utiče na dete i kako igrice zapravo na kraju unište i celu porodicu.

- Ako vi vaše dete stavite pred virtuelnu stvarnost, a ono pritom konzumira veliki broj najgorih programa, pa tako vidi duhove i razne druge strašne stvari, znamo da energija straha prelazi preko bubrega i bešike. Šta očekujete? Pa, znamo da će to dete imati problem sa mokrenjem, da će u strahu spavati u maminom krevetu, da će mama isterati tatu u trpezariju, da će tata otići u švaleraciju zato što nije u maminom krevetu i onda imamo hiljadu novih problema. Umesto samo da sklonimo televizor i mobilni telefon i da u startu rešimo problem, mi se bavimo posledicama. Tako dolazi i do razvoda i do svega. To je ozbiljan problem - istakla je Novakovićeva u emisiji Zlatno doba, a tema njenog programa je tada nazvana “Kako su roditelji prevareni".

Pedagog i prof. Milica Novković je 40 godina života posvetila vaspitanju dece i savetovanju porodica i napisala je 3 knjige o zdravom, izvornom vaspitanju bez kazne, bez nagrade, bez ucenjivanja, bez prezaštićivanja, bez verbalizma. Njeno mišljenje je da porodice više nisu zdrave zbog jedne i glavne prepreke, a to je plišano vaspitanje i dresura kaznom i nagradom ili ucenom, a takav model vaspitanja ostavlja trajne posledice na dete i kasnije na celo društvo. 

Podsetimo, danas je na snagu u Srbiji stupila novina u Porodičnom zakonu, a to je potpuna zabrana kažnjavanja dece.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)