Ispovesti

NAJLEPŠOJ ŽENI JUGE POSVETIO JE PESMU "OSTANI ĐUBRE DO KRAJA": Poslednja koju je napisao za nju - ju je rasplakala

Umro je Bora Čorba, a za njom je patio ceo život.

04.09.2024 10:43

NAJLEPŠOJ ŽENI JUGE POSVETIO JE PESMU "OSTANI ĐUBRE DO KRAJA": Poslednja koju je napisao za nju - ju je rasplakala
republika.rs

Umro je Bora Đorđević, frontmen kultnog rock sastava "Riblja Čorba", ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, a njegova dela i danas čine značajan deo kulturnog nasleđa. Njegovi tekstovi, prepoznatljivi po humoru i surovoj realnosti, često su obuhvatali motive nesrećnih ljubavi. Jedna od glavnih inspiracija za brojne hitove bila je beogradska manekenka Biljana Nevajda Šević.

Biljana Nevajda Šević, poznata manekenka iz sedamdesetih godina prošlog veka, bila je ključna figura u životu Bora Đorđevića. Njihov odnos, iako je završio raskidom, pružio je inspiraciju za pesme koje su postale klasici rock muzike, kao što su "Ostani đubre do kraja", "Dva dinara druže" i "Poslednja pesma o tebi".

U nedavnom intervjuu, Biljana je podelila zanimljive detalje o svom odnosu sa Borom i procesu nastanka pesama koje su ostavile dubok uticaj na muzičku scenu. Prema njenim rečima, pesma "Ostani đubre do kraja" nastala je iz njihove veze, a Bora je jednom prilikom, delimično pijan, došao da joj pročita stihove. Iako joj je u početku naziv "đubre" zvučao uvredljivo, kasnije je shvatila da je pesma zapravo bila kompliment.

- Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo "Pod lipom" da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem da ga vidim, kad tamo… Baš kao u pesmi: "Dok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete" (smeh). Sednemo za sto i on mi onako u cugu, iz svoje čuvene sveščice, u koju je zapisivao stihove, pročita: "Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja!" U prvi mah mi je to "đubre" zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to "đubre" zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uošte me nije doticala, prisećala se.

Druga pesma, "Dva dinara druže", nastala je iz trenutka kada je Bora, uplakan zbog raskida, otišao u toalet gde mu je radnik zatražio dva dinara. Biljana se seća te večeri kada je Bora došao da joj pročita pesmu, opisujuci ga kao delimično pijanu osobu za šankom, što je dodatno obogatilo priču o stvaranju pesme.

"Poslednja pesma o tebi" dovela ju je do suza

Kasnije, Biljanina ćerka, novinarka, organizovala je intervju sa Borom tokom kojeg je Bora pročitao stihove pesme "Poslednja pesma o tebi". Ova pesma je duboko dirnula Biljanu, koja je prepoznala emotivnu snagu i iskrenost u stihovima.

- Bila je to najlepša ljubavna pesma koju sam u životu čula: "Posle tebe potop, ništa nije vredno, podmuklo zaboli kao kvarni zubi, istina je da se samo jednom ljubi." Istina je da nisam mogla da verujem da me je toliko voleo, jer mu u mladosti ništa nisam verovala, rekla je Biljana.

Biljana Nevajda Šević i Bora Đorđević ostali su simboli jednog uzbudljivog muzičkog perioda, a njihov odnos i pesme koje su nastale iz njega nastavljaju da inspiriraju i fasciniraju publiku. Dok Bora Đorđević ostaje ikona rock muzike, priče o njegovoj muzičkoj inspiraciji i dalje pružaju uvid u kompleksnost njegovih umetničkih stvaralaštava.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)