Ispovesti

BILA JE DOMAĆICA KOJA JE CEO ŽIVOT POSVETILA MUŽU I DECI: "Nakon razvoda sam završila kao beskućnica i jedva imala za hranu!"

"Nikada nemojte finansijski da zavisite od supruga" - poručila je u potresnoj ispovesti Dženi Gejdž.

24.04.2024 20:20

BILA JE DOMAĆICA KOJA JE CEO ŽIVOT POSVETILA MUŽU I DECI: "Nakon razvoda sam završila kao beskućnica i jedva imala za hranu!"
Credit: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Poslednjih godina na društvenim mrežama se popularizuje preterana posvećenost žena mužu, pa je trend da se svaka žena nakon udaje posveti mužu i deci. Gledajući sve te objave stiče se utisak da je život domaćice glamurozan. Kuća im blista, deca su uvek besprekorno čista, a suprug finansijski obezbeđuje sve što je potrebno. Međutim, sve je to najčešće samo privid koji zapravo nema mnogo dodira sa istinskim životom domaćica.

 

 

Ultimatum posle venčanja 

Kako je za Biznis insajder ispričala Dženi Gejdž (49) ona je ceo život posvetila mužu i deci. Odrasla je u Arizoni u konzervativnoj mormonskoj porodici, gde je od malih nogu učena da žene ostaju kod kuće, dok  muškarci rade, donose novac i finansijski brinu o porodici.

- Dok sam bila dete moj život je bio vruć hleb koji je izlazio iz rerne sa domaćim puterom i moja mama koja nam je šila odeću. Posle škole bi nas sve utovarila u karavan i vodila na piknike pored jezera. Bilo je to najbolje i najgore vreme. U mojoj porodici nije bilo zaposlenih žena. Većina žena se udavala između 18 i 20 godina i od tog trenutka bi bile samo majke, domaćice i supruge - prisetila se Dženi. 

Imala je 17 godina kada je krenula na mormonski koledž sa željom da bude advokat za međunarodnu trgovinu. Međutim, jasno joj je stavljeno do znanja da će pre svega biti mama i žena, te da je to njena božanska svrha.

Koledž je zapravo bio mesto za upoznavanje, pa je Dženi tu srela svog muža Džejka za koga se udala posle 11 sastanka.

- Čim smo se venčali, Džejk mi je dao ultimatum: "Ako želiš da nastaviš da budeš u braku sa mnom, onda nećeš ići na koledž. Ako želiš da ideš na koledž, onda možemo da se razvedemo, a ti možeš nastavi sa svojim životom." Sećam se da sam pomislio kako ću završiti u paklu ako se razvedem, pa odlučila da ostanem u braku - dodala je ona.

Prvog sina rodila je sa 23 godine, a pored obaveza oko bebe i domaćinstva pomagala je suprugu da razviju biznis sa vetrobranskim staklima. Oštroumna i pametna Dženi je ni od čega napravila odličan posao, ali su sve zasluge pripisane njenom mužu. 

- Sećam se da mi je sveštenik naše crkve rekao da žene treba da ostanu kod kuće, da porodični proglas jasno govori da je naša božanska uloga da budemo majke. Već naredne nedelje sam prestala da radim, a čak i kad sam pomagala mužu oko drugih poslova za to ne bih dobila ni dinara - ispričala je Dženi.

shutterstock.com

Dženi se u jednom trenutku osećala kao da živi u zlatnom kavezu

Briga o mužu i 5 dece

Rodila je petoro dece, brinula je o potrebama muža, čistila, spremala hranu.  

- Imali smo lepe stavari, ali sam se ja osećalo jadno. Sve je bilo domaće. Imala sam recepte za vafle gde biste mleli pšenicu da biste napravili vafle. Ušla bih u kokošinjac i uzela sveža jaja koje su kokoške tek snele, u mlekari sam kupovala sveže mleko. Moja deca nisu ni znala šta je hleb kupljen u prodavnici. Njihov život je bio magija, a moj pozlaćeni kavez - prisetila se ona.

Prve dve godine braka imala je zajednički račun sa suprugom, ali je on iskoristio jednu svađu i otvorio svoj kome Dženi nije imala pristup. Novac za domaćinstvo joj je donosio u koverti, nikad nije imala kartice i u potpunosti je zavisila od svog muža. 

Dženi ne krije kako se godinama "gušila" i osećala sve više zarobljeno. Kako bi zadržala muža vodila je računa da se ne ugoji. 

- Razbolela sam se 2011. kad mi je dijagnostikovan tumor creva. Na sreću bio je benigni, pa nisam morala da idem na zračenja ili hemoterapiju. U tim trenucima moj muž je postao nepodnošljiv, ali nisam mogla da ga ostavim jer mi je bio potreban da se brine o deci i meni. Nisam imala novca, ni zdravstveno osiguranje, pa bez njega ne bih mogla da idem na lekarske preglede - rekla je kroz suze Dženi.

A, onda je 2017. saznala da je muž vara.

- Kao domaćica došla sam do tačke kada sam postala svesna koliko sam fizički, finansijski i emocionalno uložila u život sa svojim mužem. Nisam ga ostavila, jer sam znala da bez njega nemam dom, nemam krevet na kome ću spavati, nemam ništa - rekla je kroz suze ova napaćena žena.

 

 

Beskućnica posle razvoda

Međutim, vrlo brzo je shvatla da je žena s kojom je muž varao bila samo jedna u nizu njegovih prevara, pa je rešila da se razvede. 

- Naš brak se završio 2019. a ja još uvek pokušavam da nastavim život. Sramota zbog razvoda je pala na moja pleća, iako je on varao mene. Bila sam beskućnik dok sam prolazila kroz razvod. Moja deca i ja morali smo da se preselimo u napuštenu gostinsku kuću mog strica. Bio je to veliki poziv za buđenje! Morala sam da naučim kako da promenim sijalicu, kako da  otvorim račun u banci. Još uvek nisam finansijski stabilna, imam 400 dolara ušteđevine, hranu sam kupovala na bonove tri i po godine - dodala je Dženi.

Posle 24 godine braka i svega što je uložila u porodicu završila je na ulici bez ičega. 

- Danas radim razne poslove sedam dana nedeljno, ali se ne žalim. Imam manje novca nego ikad pre u životu, ali sam srećnija nego ikad ranije, jer više ne zavisim od muža. Ženama bih samo poručila da se nikad ne oslanjaju na bilo koga osim na sebe i da nikad, ali baš nikad ne zavise finansijski od supruga - poručila je na kraju svoje potresne ispovesti Dženi Gejdž.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)