Ispovesti

BAKI OD 85 GODINA PRIREDIO JE NESTVARNO IZNENAĐENJE! Sve je trajalo sedam godina, a njihova priča je dirnula čitav svet (FOTO)

Džoj Rajan je baka koja je dobila priliku da joj se neke od najvećih želja ispune zahvaljujući unuku Bredu.

24.10.2022 18:01

BAKI OD 85 GODINA PRIREDIO JE NESTVARNO IZNENAĐENJE! Sve je trajalo sedam godina, a njihova priča je dirnula čitav svet (FOTO)
Instagram-grandmajoysroadtrip

Da su godine samo broj i ništa više dokazala je jedna baka iz Ohaja. Njeno ime je Džoj Rajan (92) i ona je čist primer da je datum rođenja nije sprečio da obiđe većinu američkih nacionalnih kampova. Sve je počelo kada je pre 7 godina unuk Bred počeo da joj prepričava detalje s njegovih putovanja na koja je išao kao veterinar.

- Moja baka i deka su svake godine tokom zime obilazili jezero u centralnom delu Floride. Baka nikada nije videla ni more, ni oken. Nikada nije videla planine, peščane dine i mnoge druge prirodne atrakcije u SAD. Mislio sam da je kasno sa njenih 85 godina da je povedem da joj sve pokažem, ali pogrešio sam! - započinje priču o neverovatnom putovanju Bred.

Taj momak je odrastao u istom malom gradu kao i njegova baka i nije mnogo putovao sve do završetka fakulteta. Nakon toga je kao veterinar za divlje životinje u zoološkom vrtu Smitsonian u Vašingtonu omogućilo da vidi širu sliku van Ohaja.

- Baka mi je priznala da je oduševljena mojim pričama o planinskim vrhovima. Ona nikada nije videla planine, sem na televiziji. Priznala mi je kako je oduvek maštala da ide na planinarenje i na kampovanje. Bila je udovica punih 20 godina, imala je 3 sina od kojih su dvojica nažalost preminula u četrdesetim godinama. Ceo život je radila za minimalac i putovanja nije mogla nikada sebi da priušti - objasnio je Bred.

Taj momak istakao je kako ga je tragedija naterala da u potovanju sa bakom potraži psihički mir.

- Moj dobar prijatelj sa studija je izvršio samouboistvo. Došao sam kući i odlučio da neko vreme provedem sa porodicom. Iako nisam znao da li će ona to moći, poveo sam baku na trodevno putovanje u jedan nacionalni park. Bilo je čudno da mladić na početku tridesetih putuje sa bakom kojoj je 85. Svuda smo bili atrakcija - prisetio se on putovanja iz 2015. godine.

Bred ojašnjava da je baka bila zapanjena onim što je videla. Želeli su da nastave putovanja, ali nisu imali novca, pa se Bred dosetio da prikupi sredstva putem interneta. Ubzo su sakupili dovoljno da obiđu čak 21 nacionalni park.

- Posetili smo 21 nacionalni park i prešli 40.000 kilometara. Za 3 i po godine prošli smo 28 zemalja. To je veoma impresivno s obzirom na to da baka sada ima 89 godina - rekao je Bred.

Putovanje je bilo toliko uspešno da je dvojac odlučio da poseti svaki nacionalni park na listi. Bred je dokumentovao putovanja na Instagramu i Fejsbuku kako bi održao svoje pratioce u toku. Usput je osvojio brojna srca pratilaca i inspirisao druge da vide starije u potpuno novom svetlu.

- Uvek sam se trudila da budem pozitivna, tako da nije škodilo da probam nešto prvi put. Oduvek sam želela da vidim medvede kako love ribu i konačno sam uspela. Bilo je zaista zabavno! Imajte u vidu da starije ljude ne treba definisati po godinama i veoma je važno da ih uključite u svoje planove ako je ikako izvodljivo - rekla je baka Džoj.

Iako je pandemija koronavirsa zaustavila njihove planove, Rajanovi su uspeli da posete 8 nacionalnih parkova Aljaske u julu 2021. Baka Džoj sada ima 92 godine, a tokom protekle godine ne samo da je išla na rafting i planinarenje u blizini glečera, već je naišla i na divlje životinje.


BONUS VIDEO:

Komentari (0)