Brak i veze

6 RAZLOGA ZAŠTO ŽENE VARAJU! Psihoterapeutkinja otkriva: Muškarci ovo sigurno ne očekuju!

Psihoterapeutkinja Trejsi Koks otkrila je šta bi sve mogli da budu faktori koji pripadnice nežnijeg pola navode da pronađu "nekoga sa strane".

bySrećna Republika

25.10.2024 06:05

6 RAZLOGA ZAŠTO ŽENE VARAJU! Psihoterapeutkinja otkriva: Muškarci ovo sigurno ne očekuju!
shutterstock.com

Stručnjak za veze Trejsi Koks navela je 6 ključnih razloga zašto žene često varaju svoje partnere.

- Ako ste žena koja je odlučila da vara možda to radi iz više složenih razloga - rekla je ona za Daily Mail i dodala: "Neki razlozi bi mogli i da vas iznenade". 

Emocionalno zanemarivanje

Emocionalno zanemarivanje uključuje partnera ili supruga koji "konstantno ne primećuje, ne reaguje ili ne uzvraća" na iskazane emocije svoje "druge polovine". Koksova je objasnila da to može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući užurban način života, društvena očekivanja ili visok nivo stresa koji partner oseća. 

- Nažalost, emocionalno zanemarivanje je izuzetno teško uočiti jer vaš partner ne radi u stvari ništa pogrešno - istakla je Trejsi, navodeći da mnogi pripadnici jačeg pola bivaju posebno iznenađeni kada shvate da su prevareni jer veruju da je sa njihovom vezom sve bilo u najboljem redu.  

Objasnila je i koji su jasni znaci ovog problema: odlaganje planova, osećaj usamljenosti i nesporazum oko onoga što vaš partner želi i očekuje od vas. Koksova tvrdi da su žene koje pate od manjka emocionalne povezanosti sklonije varanju.

Osveta

- Ako vas je u prošlosti partner povredio, možda želite da mu uzvratite - istakla je Koksova. 

Prema njenim rečima, tu ipak nije samo stvar izjednačavanja računa - radi se o vraćanju osećaja kontrole i dostojanstva u vezi u kojoj osećamo da smo izdani.

- Možda to nije najbolji potez, ali teško je odoleti porivu da povredimo partnera na isti način na koji smo i sami povređeni - zaključila je ona. 

Shutterstock

Mnoge žene imaju poriv da povrede svog partnera onako kako je on to učinio njima

Borba za moć 

- Bilo da se radi o novcu, statusu ili godinama, ako ste previše različiti u nekim stvarima, to može ozbiljno naštetiti vezama - rekla je psihoterapeut. 

Kako je istakla, žene koje se osećaju kao da su "niže" u odnosu na svoje partnere ponekad posegnu za kontrolom kroz preljubu.

- U vezama gde postoje emocionalne ili psihološke neravnoteže, prevara je način vraćanja osećaja kontrole - objasnila je Koksova i dodala da je to posebno česta pojava kada je jedan partner previše dominantan ili kontrolišući.

Ako se bojite da se direktno suočite sa njim, navodi Koksova, raditi nešto tajno iza leđa kako biste se bolje osećali može vam delovati kao druga najbolja opcija.

Loši intimni odnosi 

Prema studiji objavljenoj u Nacionalnim institutima zdravlja, između 15,2% i 50,4% žena nije zadovoljno svojim se*sualnim životom u vezi ili braku. Koksova tvrdi da ta neumorna želja za boljim se*som sve više žena navodi da se udaljavaju od svojih partnera i supruga.

shutterstock.com

Mnogim ženama je se*s najvažniji kriterijum da li je veza dobra ili ne

- Ako se*s nije dobar ili redovan kod kuće, verovatnije je da ćete ga potražiti negde drugde - izjavila je ona.

Potreba za nezavisnošću

- Ako nemate vreme za sebe, to može jako da optereti vašu vezu - rekla je Trejsi. 

Kako je istakla, stalni stres balansiranja karijere, majčinstva i drugih obaveza čini da se mnoge žene osećaju nedovoljno cenjenima i preopterećenima. 

Dosada

- Gotovo 8 odsto žena priznalo je da su varale jednostavno zato što im je bilo dosadno, još pet odsto reklo je da su to učinile zbog želje za nečim novim - izjavila je Trejsi i dodala da monogamija može pružiti sigurnost i društvo, ali i u dobrim vezama postoje trenuci kada sve postaje monotono. 

Takođe, posavetovala je sve da, ako se dogodi takva situacija, pronađu način kako da se bore protiv dosade.

- Nije rešenje okrenuti se drugoj osobi - zaključila je ona.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)