Brak i veze

MOGU LI INSTANT REŠENJA DA SPASU VEZU ILI BRAK: Psiholog Marija Babić upozorava na opasne savete koji se šire mrežama

Da li ste i vi danas potražili savet na TikToku kako da spasite brak?

29.06.2024 18:28

MOGU LI INSTANT REŠENJA DA SPASU VEZU ILI BRAK: Psiholog Marija Babić upozorava na opasne savete koji se šire mrežama
Shutterstock, Printscreen/Instagram//ja.psiholog

Saveti za uspešnu vezu ili brak odavno postoje. Nekada su ih delile najbolje prijateljice, sestre, čitali su se po novinama, a danas je glavni savetodavac internet i društvene mreže.

Dok pretražujemo internet, pronaći ćemo neke poput: "Kako da bude opsednut tobom", "Šta ne treba raditi na početku veze", "Kako da muž ne izgubi interesovanje za tebe"... Tema i saveta je bezbroj, ali postavlja se pitanje koliko je pametno čitati i slušati ono što nepoznata i nestručna lica preporučuju savetuju da radite u tim situacijama.

U želji da pomognu ženama korisnici društvenih mreža često iznose svoja lična iskustva. Međutim, kako tvrde stručnjaci ovo nikako nije dobro. 

Klinički psiholog Marija Babić otkriva za Srećnu republiku zbog čega je svaki partnerski odnos slučaj za sebe i zašto ne treba sve savete spakovati u "univerzalnu fioku" već raditi na odnosu na naš način. Ona otkriva da li su informacije sa mreža štetne i treba li ih uzimati sa rezervom.

Ne postoje dva ista odnosa

- Ovakvi saveti ne moraju nužno da budu štetni, ali način na koji ih tumačimo može biti opasan. U situacijama koje su neizvesne javlja se anksioznost i tada smo skloni da “zdravo za gotovo” preuzmemo neku informaciju za odluku koju treba da donesemo. Brojni tekstovi sa ovom tematikom imaju naslove :” 5 znakova da treba da se razvedete”, “Kako obnoviti strast u vezi”, “10 najčešćih znakova da vas vara” i slično, pozivaju na površno shvatanje odnosa. Partnerska relacija je mnogo dublja, a svako od nas daje svoj pečat vezi ili braku. Ne postoje dva ista odnosa, kao što ne postoje ni jednostavna i univerzalna rešenja - otkriva ona.

printscreen/instagram/ja.psiholog

Psihoterapeutkinja kaže da je često u mnoštvu takvih saveta teško pronaći autentičnost

 

Video snimci sa mreža iz druge perspektive često savetuju oba pola kako da "manipulacijama" dođu do srca partnera što često narušava poverenje i odnos među parnerima. Prema rečima Babićeve u praksi postoji mnogo stereotipa koji se vezuju za žene i za muškarce koji već formiraju sliku kod onog drugog, zbog čega ne žele da rade na odnosu.

Često se među tim dobronamernim savetima stručnjaka i laika nalaze informacije koje mogu da zbune drugu stranu. Da li takvi saveti treba da se uzimaju sa rezervom i koliko utiču na nepristrasan i nezavistan izbor partnera?

Upoznavanje partnera je dobro utrošeno vreme

- Ovakvi naslovi mame one koji ne žele da investiraju u odnos na pravi način, pa lako posegnu za instant rešenjima. Postoje kursevi koji nude “rešenje enigme partnerskih odnosa” u samo jednom vikendu i sl. Postali smo nestpljivi, sve bi odmah i sada. Proces upoznavanja partnera traje i to je u svakom slučaju dobro utrošeno vreme. Nekad nismo svesni toga i žurimo kako ne bismo protraćili vreme - savetuje Babić.

shutterstock.com

"Manipulacije" koje mnogi uzimaju olako sa interneta i u stvarnom životu, nisu univerzalno pravilo

 

Među najpoznatijim manipulacijama koje se dele na društvenim mrežama i mnogima "otvaraju oči" su "toplo-hladno" odnosi. Mnogima su ove igrice vrlo interesantne jermogu da "začine" vezu. Međutim, Marija kaže da to nije igra, već da suština leži u drugom problemu.

- Igre toplo-hladno počivaju na nečemu što se zove nesigurni obrazac afektivne vezanosti. Osoba ima ambivalentni stil vezivanja u emotivnom odnosu – malo je tu, malo ga nema. Važno je znati da se ovde ne radi o igri, već o nečemu što je duboko ukorenjeno i najčešće drugu stranu uvodi u stanje anksioznosti i dugoročnog iscrpljenja. Kada se na vreme prepozna, osoba može uz partnera koji ima siguran obrazac emotivnog vezivanja i sam da to postane. Može da nauči kako funkcioniše zdrava veza, narvno pod uslovom da ima motivaciju za to - istakla je ona. 

Građenje kvalitetne i zdrave veze počiva na prepoznavanju i rešavanju svih nesigurnosti svakog partnera. Prema Marijinim rečima, za svaku vezu, a to su pokazala i istraživanja i praksa, važno da partner preuzima odgovornost i prizna ono od čega strepi prvo sebi, a onda i partneru i potom da na tome i radi. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)