Brak i veze

UNUKA JE PRONAŠLA BAKINA PISMA STARA 100 GODINA: Otvorila je koverat i zanemela kad je videla njihov sadržaj! (FOTO)

Prvi put je shvatila dubinu emocija koje su delili.

14.04.2024 12:20

UNUKA JE PRONAŠLA BAKINA PISMA STARA 100 GODINA: Otvorila je koverat i zanemela kad je videla njihov sadržaj! (FOTO)
Shutterstock

Tokom selidbi i renoviranja često nailazimo na fotografije, beleške i neke knjige na koje smo zaboravili. Dešava se i da se ortkriju i neke decenijama skrivane tajne. Kako je za Biznis Insajder ispričala Kortni Rudzinski sređivala je bakinu staru kuću. U spavaćoj sobi nalazio se ormar  u kome su se nalazili stari šalovi, prazne bočice parfema i nakit.

Kortni se iznenadila kada je na dnu ormana pronašla svežanj pisama uvezanih vrpcom koji su bili stari 100 godina. Na kovertama je bilo bakino ime i kad je otvorila prvi papir shvatila je da su u pitanju ljubavna pisma.

Shutterstock

Pisma koja je pronašla unuka bila su povezana vezicom

 

Bakin blagoslov 

Ne želeći da pretura po tuđim uspomenana, a opet zainteresovana sadržajem ljubavnih pisama Kortni je zamolila svoju baku za dozvolu da pročita njena pisma. U pitanju su bila ljubavna pisma koje je njen deka slao njenoj baci u vreme kad su se upoznali i zaljubili. Uz bakin blagoslov ona je po prvi put saznala detalje njihove ljubavi i koliko su se voleli kad su bili mladi.

- Oči su mi bile pune suza čitajući dekine nežne reči upućene baki, kao i njene stidljivosti s kojom je pisala o svojim emocijama. Sudeći po onome što sam pročitala baka i deka su svakodnevno pisali jedno drugom žureći da stignu do Pošte kako bi na vreme predali pismo da bi ono već sutradan stiglo do voljene osobe. U jednom pismu moj deka pominje kako je pet puta putovao do pošte za samo jedno pismo - ispričala je Kortni. 

 

Njena baka i deka u to vreme živeli su na udaljenosti od 50 kilometara što je tada bila velika razdaljina, pa su se retko viđali. Jedini način komuniciranja bila su pisma, posebno što je njen deda bio zaposlen u jednoj čeličani, pa nije imao vremena za putovanja.

Dešavalo se da je njen deda kada bi otišao u susedni grad da se vidi sa njenom bakom zakasnio na autobus kako bi se vratio kući u Ostin, pa bi celu noć proveo u hladnoj štali za konje. Ali, to mu nije bio problem je r je bio zaljubljen. Čak su mu i šefovi u čeličani progledali kroz prste kad bi zakasnio na posao, jer je bio "zaljubljen čovek".

Čežnja i ljubav

Topla i čežnjiva pisma koja je svakodnevno kao mladić njen deka slao njenoj baki pomogli su njihovoj unuci da shvati kojim načinom života se živelo tada.

- Sva njegova pisma su počinjala sa: "Moja draga Alisa" ... Iz ovih pisama sam saznala ne samo njihovoj ljubavi već i tadašnjim događajima koji su bili lepše napisani nego bilo koja knjiga o istoriji. Deka je pisao baki o tadašnjim štrajkovima, strahu od nezaposlenosti, zabranama, ali i kaoliko mu njegova draga nedostaje - rekla je Kortni.

Upoređujući sa današnjim poimanjem veza i dopisivanja, Kortni je otkrila kako su pojedini aspekti ostali isti i nakon 100 godina. Naime, u jednom pismu deka je tražio od bake njene slike u novoj crnoj haljini i kupaćem kostimu. Po onome što je ova žena otkrila, tadašnje veze su bile daleko romantičnije od današnjih, mladi su pažljivo plnirali sve i dogovarali se, gradeći na taj način zdravu vezu koja se postepeno razvijala.

- Sad mi je jasno zašto su tadašnji brakovi bili mnogo stabilniji nego današnji - dodala je Kortni. 

Kortni je navela kako je ona njihovo jedino unuče i da je imala privilegiju da vidi ovo dragoceno intimno nasleđe, posmatrajući svoje baku i deku kako i u dubokoj starosti sede za stolom, posmatraju kolibrije ili zajedno čitaju novine.

Uprkos tome što je sada zahvaljujući tehnologiji sve mnogo lakše, čini se da je život mladih pre 100 godina bio mnogo bio jednostavniji i lepši. Današnje generacije više ne komuniciraju na taj način iako bi ljubavna pisma napisana rukom i zapečaćena poljupcem mogla biti relikt prošlosti, navodi ovaj portal. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)