Brak i veze

EVO KADA DOLAZI DO SIGURNOG RASKIDA VEZE: Ovo je znak da je kraj blizu!

Nekad je važno znati na vreme.

13.04.2024 21:30

EVO KADA DOLAZI DO SIGURNOG RASKIDA VEZE: Ovo je znak da je kraj blizu!
Shutterstock

Ukoliko vam se čini da vaša veza ide prema kraju, najverovatnije ste u pravu. Ma koliko pojedini pokušavali da shvate šta je to što dovodi do mogućeg raskida, stručnjaci su došli do rezultata da nije u pitanju ni prevara, niti nedostatak novca. Ove dve stvari su bile glavne kada je raskid ili razvod braka u pitanju. Ipak, istraživanja su potvrdila da veza kreće nizbrdo zbog  prezira koji se javlja u postojećem odnosu.

Prezir karakteriše osećaj da je neka osoba superiorna, a svoje ponašanje prema partneru pokazuje kroz veoma česte prozivke. Tu su i prikazivanja osećaja nadmoći, vređanje, ismejavanje, kolutanje očima i učestale podrugljive šale na račun partnera

shutterstock.com

Kada se javi prezir ništa ne pomaže

Ekpertkinja iz Australije, Debi Rivers, ističe da je teško rešiti problem ako partner dobije ideju da vam se gadi. Ovo se obično dešava kada u vezi postoje dugotrajna zameranja i nerešeni problemi, što dovodi do stalnih negativnih misli o partneru. 

- Jedan partner je veoma dugo skupljao negativna osećanja prema drugom. Umesto da zajedno “sednu” i porazgovaraju šta kome smeta u odnosu, kako bi se nastojalo da se to popravi, sve se “gura pod tepih”. Strana koja više navodno trpi počinje da nalazi sve više mana partneru i na kraju se umesto ljubavi javlja prezir. Takva osoba će svaku priliku koristiti da manipuliše ili otvoreno ismeva partnera. Druga strana će kao odgovor razviti isti prezir, ili otvorenu mržnju zbog neprestane psihičke torture - obajsnila je Rivesrova, a o tome je pisao i Njujork Post.

Shutterstock

Vređanja su neprestana u tom slučaju

Prezir je identifikovan kao jedno od "Četiri jahača bračne apokalipse", prema instititu Gotman. Prezir je okarakterisan kao “najdestruktivnije negativno ponašanje u vezama”. Institucija je istakla da prezir potiče dugo tinjajuće negativne misli o partneru i javlja se u obliku napada na nečiju samosvest. Ovo, neizbežno, dovodi do još većeg sukoba, umesto do pomirenja. 

Dr Džon i dr Džuli Gotman su istakli da je gotovo nemoguće rešiti problem kada jedan partner dobija poruku da vam se gadi i da se ponaša kao da vam je nadređen. Institut Gotman je istakao da je lek za prezir "izgraditi kulturu naklonosti i divljenja jednih prema drugima". Ovo podrazumeva namerno svakodnevno činjenje malih pozitivnih stvari za vašeg partnera. Na taj način, izbegava se prezir i stvara se pozitivna atmosfera u vezi. Poenta svega je da nikada ni ne dođe do prezira, a da se pozitivne vibracije pojačaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)