Brak i veze

ZABORAVITE NA "KUPOVINU" MLADE, O OVIM BUGARSKIM OBIČAJIMA SVI BRUJE: Evo šta nevesti stavljaju u cipelu pred venčanje (VIDEO)

Snimak koji ćete iznova gledati

26.02.2024 13:35

ZABORAVITE NA "KUPOVINU" MLADE, O OVIM BUGARSKIM OBIČAJIMA SVI BRUJE: Evo šta nevesti stavljaju u cipelu pred venčanje (VIDEO)
tiktok/tanitta1

Venčanja širom sveta donse i neke posebne običaje karakteristične za tu državu, grad ili oblast. U Srbiji je tako popularan običaj "kupovine" mlade kada mladoženja, dever i kum bratu neveste daju novac. Osim toga, u nekim delovima ostalo je još tradicionalno pucanje u jabuku.

Međutim, jedan običaj u Bugarskoj je još više privukao pažnju javnosti. Mladoženja sa svojom svitom maltene upada u mladinu sobu, a onda kreće pravi spektakl. U cipelu buduće neveste stavljaju se svežnji novčanica kako bi joj okitili celo stopalo.

Tiktok - tanittaa1

Bugarska svadba običaji

Ovaj video objavljen na TikToku privukao je veliku pažnju, a mlada je u komentarima oduševljeno zahvaljivala svima koji su joj čestitali. Takođe, otkrila je da je u svakoj cipeli imala oko 400 evra.

 

 

Pri izlasku iz crkve, svekrva pred mladu i mladoženju iz kutije pušta šarene ptice, nalik papagajima. Po dolasku u salu za venčanje, mladenci sa maramom preko glave zajedno preskaču obruč od cveća, što simbolizuje ulazak u bračni život. Potom, preko glave, okrenuti leđima jedni prema drugome lome pogaču, što je uvek pozdravljeno gromoglasnim aplauzom zvanica.

Tokom večeri, makar sudeći prema ovom video-snimku, nižu se i drugi tradicionalni bugarski običaji poput plesa, darivanja mladenaca, kao i kume i kuma. Slavlje traje do kasnih sati, a uobičajeno je da počinje od ranog jutra, uz brojne rituale. Neki su više, neki manje tradicionalni, ali se u osnovi veoma drži do tradicije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)