Brak i veze

TOKSIČNE STVARI KOJE GOVORITE PARTNERU, A NISTE SVESNI: Terapeuti otkrivaju kako uništavamo vezu (FOTO)

Ljubav, pažnja i poverenje ključni su temelji svakog odnosa,komunikacija igra jednako važnu ulogu.

05.12.2023 21:02

TOKSIČNE STVARI KOJE GOVORITE PARTNERU, A NISTE SVESNI: Terapeuti otkrivaju kako uništavamo vezu (FOTO)
shutterstock.com

Negovanje zdrave veze je više od pružanja ljubavi i brige i mnogi često zanemaruju uticaj koji ima komunikacija u jednom odnosu. Način na koji rešavate konflikte, dogovarate se i prihvatate sugestije i kritike su vrlo važni. Neke fraze koje naš partner koristi često nam daju osećaj da smo voljeni i zbrinuti dok drugi opet čine da se osećamo zanemareno i odbačeno. Evo koje su to fraze:

1. "Daj mi primer.."

Ukoliko ste sa partnerom u nekoj raspravi ili diskusiji i tražite da vam da primer za određeno ponašanje vi na taj način želite da vam dokažu validnost te izjave, objašnjava Loren Konzul licencirani bračni i porodični terapeut  u TikTok snimku, a prenosi Bestlife.

Ova fraza po njoj može pokazivati iskrenu radoznalost i nešto iz čega može da se uči i raste ali ako ima toksičan primer može stvoriti razdor u vezi.

Shutterstock

Tražiti primer od partnera govori o tome kako tražite dokaz za validaciju njegove izjave

 

2. "Čujem te ali.."

Ovo prema terapeutkinji takođe može stvoriti jaz između partnera pa zbog toga bi trebalo preformulisati u nešto poput: "Vidim da si uznemiren zbog nečeg ali imam drugačiju perspektivu. Da li je u redu da to podelim?"

3. "Opet ovo..."

Koristeći ovu frazu vaš partner postaje odbrambeni ili ljut i onda će diskusija verovatno krenuti u potpuno pogrešnom pravcu. Terapeutkinja Nataša Din ističe kako ovo pitanje pokazuje da osoba koja se upušta u razgovor ne misli da je vredno razgovora kao što se o tome ranije razgovaralo.

Ovo je nevažeće za partnera koji želi da razgovara, dok drugi time sebe stavlja u poziciju moći nad drugom osobom jer može da oseća kao da su njene misli i osećanja važniji.

4. "Žao mi je što se tako osećaš"

Ova fraza prebacuje svu krivicu na drugog partnera jer kad tako kažete vi se ne izvinjavate za ono što su se oni osećali uznemireno, već preuzimate vlasništvo nad tim što ste rekli nešto uvredljivo. Umesto izvinjenja kako kažu stručnjaci, vi šaljete suptilnu poruku da je odgovornost vašeg partnera ili "krivica" što se tako oseća. Bolje je umesto toga reći "Žao mi je što sam to rekao i uznemirio te".

Foto: Shutterstock

Izgovaranje ove fraze znači da ne cenite reakciju partnera i da prebacujete krivicu na njega

 

5. "To nije nešto zbog čega se treba uznemiravati"

Ovom rečenicom umanjujete osećanja svog partnera jer svako ima reakcije na određena pitanja i događaje, a ovakav odgovor je da je njihova reakcija pogrešna. To može dovesti kako kaže terapeutkinja Ešli Vajgl do prekida veze i da se partner oseća sam u nevolji. Umesto toga je bolje da mu kažete nešto poput "Zašto se osećaš uznemireno? Pomozi mi da razumem, kako bih ti pomogao".

6. "Devojka mog prijatelja za ovog ne mari"

Poređenje sa drugima će svakako loše da se završi, nemojte to raditi. Uvek postoji alternativa i terapeuti preporučuju da pitate voljenu osobu zbog čega  brine o nečemu i da li joj možete pomoći.

7. "Zašto jednostavno ne pustiš ovo?"

Nekada je potrebno vreme da se reše neki problemi, a izgovaranje ovakve fraze može da zaustavi napredak. U ovom slučaju je najbolje porazgovarati  na iskren način. Zreli partneri bi trebalo da nastupe sa pitanjem "Zbog čega nam se javlja ovaj problem stalno i želim da razumem". Onda Vajgl napominje da treba slušati pažljivo i iskreno i izviniti se ako je potrebno te dati partneru vremena. Kada se problem u potpunosti reši, prestaće da se javlja.

pexels.com

Mnoge toksične izjave mogu uvredljivo da budu prihvaćene od drugog partnera, čak i da niste bili svesni onoga što izgovarate

 

8. "Kada bi se samo smirio bilo bi bolje"

Ovo je kap koja može da prelije čašu i fraza koja kod partnera može da ima suprotan efekat. Vaša voljena osoba može da pomisli kako je previše za vas i da ne čujete niti delite emocije kao ona. Partner se u ovakvim situacijama može povući i neće deliti dublja osećanja. Umesto toga recite partneru da vidite da je uznemiren i pitajte ga da li možete da pomognete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)