Brak i veze

PARTNERI SVE ČEŠĆE SPAVAJU ODVOJENO: Evo šta stručnjaci kažu, da li to znači krizu u braku ili rasplamsavanje strasti (FOTO)

Podaci ankete pokazuju porast ovog trenda.

08.11.2023 22:00

PARTNERI SVE ČEŠĆE SPAVAJU ODVOJENO: Evo šta stručnjaci kažu, da li to znači krizu u braku ili rasplamsavanje strasti (FOTO)
shutterstock.com

Ukoliko vam je zasmetalo guranje u snu od supružnika ili ste čuli hrkanje zbog kojeg ne možete zaspati verovatno vam je i neki put palo na pamet da uzmete jastuk i odete u drugi krevet ili sobu. Jedna anketa je pokazala da je među Amerikancima ovo rastući trend i da se brojni supružnici odlučuju da ne dele krevet pa čak ni sobu tokom spavanja sa svojim partnerom.

Anketa Njujork tajmsa pokazala je da 1 od 5 parova u SAD spava u odvojenim spavaćim sobama i većina njih to čini svake noći. Prema stručnjacima postoje prednosti i mane spavanja odvojeno a evo i nekih najvažnijih:

Prednosti

Poboljšana intimnost

Za parove koji su stalno vezani nekim svojim ulogama u porodici i domaćinstvu, kratka odvojenost može da zapali, a to kaže seksolog Suzana Vajs, za Tajms. To je isto potvrdio i jedan sagovornik Rič Njuhart za pomenuti list rekavši kako živi sa suprugom u Nju Džersiju i suprug kaže kako se oseća bliže svojoj ženi i da je zainteresovaniji za intimnost otkako se ona preselila u gostinsku sobu. Sa druge strane, njegova supruga Kara Njuhart kaže da ceni priliku da oboje istraže individualna interesovanja nakon napornih ranih godina roditeljstva.

pexels.com

Intimnost se prema mnogim stručnjacima povećava među partnerima kada spavaju odvojeno

Zaštićena individualnost

Stručnjaci napominju da je održavanje jedinstvenosti svakog od nas važno za odnose. Ako parovi međusobno jedni drugima daju malo prostora to može podići individualnost na viši nivo. Ipak, za neke odvajanje kreveta može doneti stres i udaljiti ih jedno od drugog.

Različit raspored spavanja i buđenja

Mnogi parovi se suočavaju sa konfliktinim rasporedom spavanja i buđenja i zbog toga je ovo najbolje rešenje za njih. U jednoj studiji kompanije za madrace Naturepedic je sprovela istraživanje nad 800 ispitanika  i polovina njih je navela kako su u zdravim odnosima otkako spavaju odvojeno. Druga polovina je bila u srećnim vezama i delila je krevet sa supružnikom.

shutterstock.com

Dinamika spavanja i buđenja je kod svih drugačija

Manje poremećaja spavanja

Spavanje sa nekim može poremetiti san, u Tajmsovom istraživanju 46 odsto njih je priznalo kako su prestali da dele krevet sa supružnikom zbog hrkanja i bacanja. U anketi Naturepec 44 odsto je reklo kako su se zapitali da li će veza zbog toga uspeti. Razlozi su bili hrkanje u 78 odsto slučajeva i raspored spavanja para u 71 odsto. Osim toga i sindrom nemirnih nogu je otežavao bračnim parovima da dele krevet.

Manji stres

Loš kvalitet sna često je povezan sa povišenim nivoom stresa. Oni koji loše spavaju iz iskustva znaju koliko je stresno funkcionisati nakon noći poremećenog sna, prenosi MoneyTalkNews.

Stručnjaci napominju da odvojeno vreme u spavanju smanjuje mogućnost da jedni drugima idete na živce a svakako može da zapali iskru.

Kontrola temperature kreveta

Deljenje kreveta sa svojim supružnikom mnoge je u anketi nateralo da se zapitaju da li njihova veza funkcioniše, a više od polovine krivi razlike u temperaturi spavanja. Oni koji spavaju sami zaduženi su za vrstu dušeka, temperaturu i čvrstinu. 

Više prostora

Ako ste voleli da delite krevet sa nekim ko voli da se širi i zauzima više prostora znate da bi veći krevet  često rešio problem. Ali neki od nas vole da lutaju po krevetu koliko dimenzije to dozvoljavaju. Ipak, ako ste od onih koji su gurnuti u skučeni ugao poseban krevet ili soba će vam svakako biti privlačni.

Shutterstock

Odvojeno spavanje partnerima daje više prostora za sebe

Nedostaci

Društvene pretpostavke

Ako nekome naglasite kako vi i vaš partner ne spavate zajedno, budite spremni da se suočite sa neodobravanjem porodice i prijatelja pa čak i stranaca. Nikoga se ne tiče vaša veza niti njena dinamika ali to bi moglo da za neke znači kako je raskid ili razvod na pomolu.

Izbegavanje

Kada dvoje spavaju odvojeno može doći do emocionalnog jaza koji će se povećati i na taj način ne rešavaju konflikt među njima. Stručnjaci napominju da na taj način dvoje mogu izgubiti kontakt i bilo kakav osećaj da su više od roditelja. 

shutterstock.com

Spavanje odvojeno može produbiti konflikte među supružnicima

Manje maženja

Iako odvojeni kreveti mogu ublažiti stres i promovisati kvalitetan san gubitak intimnosti može biti rezultat ako spavaju razdvojeno. Partneri gube priliku za držanje i dodirivanje. Oksitocin hormon se stimuliše nežnim maženjem i dodirivanjem i on utiče na zdravlje srca, regulaciju sna i poboljšanu imunološku funkciju kao i niži krvni pritisak

BONUS VIDEO:

Komentari (0)