Brak i veze

IVANU JE MUŽ NAKON RAZVODA OSTAVIO BEZ NOVCA I KROVA NAD GLAVOM: Sada mora da joj isplati 204.000 evra, razlog je neverovatan (FOTO)

Sudija je izračunala nadohnadu na osnovu minimalne mesečne zarade za 25 godina koliko je par bio u zajednici.

14.05.2023 14:00

IVANU JE MUŽ NAKON RAZVODA OSTAVIO BEZ NOVCA I KROVA NAD GLAVOM: Sada mora da joj isplati 204.000 evra, razlog je neverovatan (FOTO)
Printscreen TV3 a la carta

Posle 25 godina braka Španjolka Ivana Moral razvela se posle 25 godina braka i ostala gotovo bez ičega. Kako je ispričala za medije posle dve i po decenije ulaganja u porodicu, svakodnevnog čišćenja, kuvanja i brige o mužu i ćerkama ona i njihove devojčice su ostale bez para, jer se kompletna imovina vodila na njenog bivšeg muža.

Međutim, sudija Laura Ruiz Alaminos smatrala je da to nije u redu i da Ivana zaslužuje novčanu nadoknadu za svoj rad tokom 25 godina braka. 

Sve se vodilo na njegovo ime

Na osnovu ove istorijske odluke španskog suda Ivanin bivši muž moraće da joj isplati 204.000 evra na ime neplaćenih kućnih poslova koje je ona radila dve i po decenije. Ovu cifru sudija Alaminos je izračunala na osnovu  minimalne mesečne zarade za četvrt veka koliko je par bio u braku.

Pored toga njen bivši muž moraće da joj svakog meseca uplaćuje 500 evra na ime penzije, jer Ivana nije bila zaposlena pa nije ni imala mogućnost da zaradi sopstvenu penziju. Istovremeneno, prema odluci suda on će ćerkama koje sad imaju 20 i 14 godina morati da plaća 400 i 600 evra svakog meseca dok ne napune 21 godinu.

- Moje kćerke i ja ostale smo gotovo bez ičega posle razvoda nakon svih ovih godina ulaganja svog vremena, energije i ljubavi u porodicu. Bila sam podrška suprugu u poslu i u porodici. Nikad nisam imala pristup finansijama jer se sve vodi na njegovo ime - objasnila je Ivana na sudu.

Ona je na sudu objasnila da je bila podrška svom suprugu koji je tokom njihovog braka izgradio uspešan posao s teretanama koji mu je omogućio kupovinu Porše Kajena, Rendž Rovera, BMW motora i farme maslinovog ulja od 70 hektara, čija vrednost je procenjena na četiri miliona evra.

- Kad je naša najstarija ćerka napunila 16 godina, moj suprug i njen otac je odbio da joj plati dalje školovanje i fakultet zbog čega je ona morala da počne da radi - rekla je Ivana. 

Kuvala, čistila, brinula o deci

Par se venčao 1995. i tom prilikom suprug je nagovorio Ivanu da potpiše ugovor o razdvajanju imovine i novca. U slučaju razvoda on bi zadržao svoje bogatstvo dok bi se imovina stečena u braku podelila na pola. To se i dogodilo 2020. kad je započeta brakorazvodna parnica. 

- Nakon što sam zatražila razvod rečeno mi je da ću dobiti pola naše kuće i ništa više. Sve što sam decenijama ulagala u porodicu i pomagala suprugu da izgradi uspešan biznis bilo je bačeno u vetar. Onda sam odlučila da potražim pravdu i uspela sam. Nadam se da će moj slučaj biti inspiracija za druge žene da se izbore za sebe - rekla je Ivana. 

Kako je objasnila advokatica Marta Fuentes njena klijentkinja je imala pravo da potražuje novac sa kućne poslove koje je radila 25 godina jer je to omogućilo njenom mužu da napravi uspešnu karijeru, dok ona nije imala vremena za redovan posao.

- Kako bi on mogao da nastavi svoju karijeru, ona je ostala kod kuće da čuva decu, kuva, sprema i vodi računa o porodici. Nikad nije imala bilo čiju pomoć. Ivana je ceo život bila senka svog supruga i činila sve da bi on mogao da napravi uspešnu profesionalnu karijeru. Iako je sve to stečeno tokom braka on smatra da je to samo njegov novac i da ona nema pravo na njegovo bogatstvo. Dokazali smo da ne može baš tako - zaključila je Fuentes.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Majat

15.05.2023 07:53

Mislim da je znak upozorenja bilo to što joj je tražio da potpiše razdvajanje imovine na početku braka. Znajući njegove stavove o novcu ova žena nije smela da dozvoli sebi da ne radi i ima svoju karijeru u braku sa takvim čovekom. Treba otvoriti četvore oči pri udaji/ženidbi. Ona je trebala znati da će je u slučaju razvoda ostaviti bez novca. Zapravo je zapanjujuće na šta neke žene pristaju samo da bi se udala i imale porodicu. Žalosno!