Brak i veze

VEŽBE SAMOODBRANE ZA ŽIVOT BEZ STRAHA! Evo kako da se odbranite od nasilnika (VIDEO)

U doba sve učestalijih napada na žene dobro je znati kako se odbraniti u nemilim situacijama ukoliko na vas neko fizički nasrne.

25.09.2022 20:01

VEŽBE SAMOODBRANE ZA ŽIVOT BEZ STRAHA! Evo kako da se odbranite od nasilnika (VIDEO)
shutterstock.com

Poslednjih godina u svetu, ali i u Srbiji, sve je više žena žrtava porodičnog nasilja, žrtava manijaka i drugih naslnika koji svoje frustracije, psihičke nestabilnosti i nadmoć demonstriraju nad pripadnicima nenijeg pola. 

Muškarci su fizički snažniji od žena i to je činjenica. A ako tome dodamo i okolnosti iznenađenja u kojima žene ne očekuju da će biti napadnute, na primer na svom radnom mestu ili tokom šetnje gradom, velike su šanse da se i ono malo snage koje imaju okrene u korist jačeg pola. 

shutterstock.com

Ne morate trpeti nasilje, oduprite mu se

U Srbiji je poslednjih meseci porastao broj žena žrtava porodičnog nasilja. Mnoge od njih nisu imale snage, ni mentalne, ni fizičke, da se suprotstave nasilnicima. Poslednjih dana pripadnice nežnijeg pola dodatno je uznemirila činjenica da je višegodišnji silovatelj iz Beograd pušten na slobodu nakon odsluženja zatvorske kazne.

Neminovno je da se javio strah. Mnogo je devojaka koje su komentarisale na društvenim mrežama da ne smeju više same da se vraćaju sa posla, iz škole, pogotovu u kasnijim popodnevnim i večernjim časovima.

Ono što im se savetuje jeste da uvek idu u grupi, izbegavaju neosvetljene ulice i trude se da se kreću u promenitijim ulicama. Ipak, postoji i nešto što sve žene mogu same za sebe da urade kako bi se osećale bezbednije i bez straha obavljale svakodnevne aktivnosti i ne budu više u situaciji da trpe bilo kakvo nasilje.

Danas postoji bezbroj kurseva samoodbrane. Osim učenja kako da se fizički odbrane od napasnika, ma koliko bio snažniji od njih, one uče i kako mentalno da se osnaže. Mentalna snaga često nam može dati neverovatnu energiju koju nismo ni znali da posedujemo. 

Za one koje nisu materijalno situirene, na internetu mogu pogledati brojne video snimke sa vežbama za samoodbranu, jačanje tela i uma.

Ovo su neke od vežbi koje možete već danas isprobati:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)