Lifestyle

OVE TRI STVARI MLADA NE SME DA TRAŽI OD KUME! Jedna obavezno dovodi do svađa!

Neke granice ipak moraju da postoje čak i kada je u pitanju prijateljstvo.

27.10.2024 15:41

OVE TRI STVARI MLADA NE SME DA TRAŽI OD KUME! Jedna obavezno dovodi do svađa!
Shutterstock

Velika je čast kada vas neko odabere za kumu na svadbi. Uglavnom, danas mlade žele da imaju kume koje će im biti tu u svim važnim situacijama, ali i jer veruju da je to prijateljstvo za ceo život.

Ipak, to je i uloga koja sa sobom nosi i određene obaveze. Kuma je tu da pruži podršku mladi i da pomogne u organizaciji svadbe, ali postoje granice koje mlada treba da poštuje. Naime, mlade ponekad očekuju previše od svojih kuma, što na kraju dovede do nezadovoljstva, a nekada i svađe.

shutterstock.com

Mlade nekada previše očekuju od kuma, pa dođe i do suza na venčanjima

Kao venčana kuma očekuje se da pružite podršku mladi, ali postoje stvari koje nisu u skladu sa tradicionalnom ulogom kume. Na primer, mlada ne bi trebalo da očekuje od kume da organizuje zabavu povodom veridbe. To je obaveza koju mladenci ili njihovi roditelji treba da preuzmu na sebe, a budući da je po sredi velika količina novca, neretko se dešava da se baš oko ove stavke učesnici u organizaciji veselja i posvađaju. 

Takođe, nekada mlade očekuju da se kume i deveruše obuku isto, odnosno da nose iste haljine kako bi se sve uklopilo u sliku venčanja. Iako je to na neki način lepo, može biti izazovno ako su u pitanju boje oko koje kuma i ostale deveruše ne mogu da se usaglase. Kuma treba da se oseća prijatno i prihvaćeno onakva kakva jeste. Takođe, nije u redu ni da kuma zabranjuje mladi da menja svoj izgled pre venčanja.


Iako je kuma glavna organizatorka devojačke večeri, mlada ne sme da insistira na tome da kuma sve plati sama ili da traži nešto što je daleko više od budžeta koji imaju. Kuma može da ponudi svoju pomoć, ali bi trebalo da ima slobodu da odluči o lokaciji i troškovima.

Kao venčana kuma važno je postaviti granice i održati balans između podrške mladi i ličnih granica. Ova uloga treba da bude ispunjena ljubavlju i razumevanjem, kako bi sve bilo u skladu sa tradicionalnim očekivanjima, ali i sa poštovanjem ličnih granica i sloboda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)