Lifestyle

PRE 30 GODINA OVA BRAĆA SU USMRTILA RODITELJE i osuđena su na doživotnu kaznu zatvora: Sada zbog nove serije izlaze s robije, Amerika u šoku? (FOTO)

Ubistvo Kiti i Hozea Menendeza 1989. već decenijama privlači veliku pažnju svetske javnosti, a sada je ta priča ponovo aktuelizovana pojavom novih dokaza.

25.10.2024 16:45

PRE 30 GODINA OVA BRAĆA SU USMRTILA RODITELJE i osuđena su na doživotnu kaznu zatvora: Sada zbog nove serije izlaze s robije, Amerika u šoku? (FOTO)
VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Dva brata koja su osuđena za ubistvo roditelja u slučaju koji je potresao Ameriku pre više od tri decenije  korak su bliže uslovnom puštanju na slobodu.

Ubistvo Kiti i Hozea Menendeza 1989. u njihovoj vili na Beverli Hilsu godinama je intrigiralo SAD, a nedavno je počela da se emituje i nova serija na Netfliksu, inspirisana tim gnusnim događajem.

Erik Menendez (53) i Lajl Menendez (56) trenutno služe doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Slučaj se fokusirao na njihov motiv ubistva. Naime, roditelji braće su pronađeni mrtvi nakon što je na njih pucano čak 13 puta, a policija je počela da sumnja na mladiće nakon što su počeli čudno da se ponašaju. Klupko je ubrzo počelo da se odmotava i istraga je bila na tragu i dokazima o višegodišnjem zlostavljanju Erika i Lajla. 

Takođe, kada su definitivno otišli u pravcu razrešenja ubistva i ideje da iza istog stoje braća, počela je priča o njihovom dugogodišnjem zlostavljanju kao motivu.

- Verujem da su braća bila izložena ogromnoj količini problema u svom domu i zlostavljanju - rekao je u Džordž Gaskon, glavni tužilac okruga LA.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Dva brata su osuđena za ubistvo roditelja

On je dodao da, iako nema opravdanja za ubistvo, "veruje da su mladići platili dug". Tokom njihovog suđenja devedesetih tužioci su braću opisali kao bogatu decu koja su planirala ubistvo da bi imali pristup bogatstvu svojih roditelja. S druge strane, njihovi branioci su tvrdili da su braća bila žrtve višegodišnjeg emocionalnog, fizičkog i se*sualnog zlostavljanja i da su delovala u samoodbrani. Najava tužioca koji se suočava sa teškom borbom za reizbor - prati nove dokaze u predmetu koji se odnose na tvrdnje o se*sualnom zlostavljanju. Ti dokazi izneti su i u novoj hit-seriji na Netfliksu koja prati slučaj poznate braće, a koja je privukla ogromnu pažnju svetske javnosti.   

Jedan od novih dokaza je pismo Erika Menendeza jednom rođaku iz 1988. godine, koje sadrži detalje o navodnom zlostavljanju od strane njegovog oca Hozea. Drugi dokaz dolazi od, u to vreme, maloletnog člana portorikanskog benda Menudo iz osamdesetih godina 20. veka. Član benda je tvrdio da ga je Hoze Menendez, otac mladića, koji je u to vreme radio kao izvršni direktor u diskografskoj kući, drogirao i silovao kada mu je bio u poseti u njegovom domu.

Hoće li braća Menendez slobodno šetati?

Glavni tužilac Gaskon je rekao da njegova kancelarija planira da podnese sudu preporuku za ponovno izricanje kazne. Prema njegovim rečima, ta preporuka će sadržati detalje i dokaze koji zagovaraju manju kaznu. U narednih 30-45 dana biće zakazano ročište na kom će sudija odmeriti i saslušati argumente o puštanju na slobodu. Braća bi, takođe, mogla da budu prisutna.

Brat ubijene Kiti Menendez, Milton Andersen, oštro je kritikovao okružnog tužioca, optuživši ga da se bavi politikom i da je pokrenuo stari slučaj ne bi li dobio dodatne glasove za reizbor. 

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Nakon novih dokaza postoji nada da će braća biti puštena

Ako odbor za uslovni otpust odobri njihovo puštanje na slobodu, guverner Kalifornije Gavin Njusom bi mogao da ga odbije.

Inače, braća Menendez su podnela zahtev u maju 2023. u kojem su detaljno navedeni novi dokazi u njihovom slučaju. Tražili su da se njihove kazne ponište. 

Šta su uradila braća Menendez

Slučaj datira od 20. avgusta 1989. kada su braća, tada od 18 i 21 godine, pozvala policiju i prijavila da su pronašli tela svojih roditelja po povratku kući.

Hoze i Kiti Menendez pronađeni su mrtvi u svojoj vili na Beverli Hilsu nakon što su upucani 13 puta. Njihovi sinovi Erik i Lajl pozvali su policiju, rekavši vlastima da su se vratili kući i pronašli svoje roditelje mrtve. Brutalna priroda zločina navela je vlasti da pomisle da je možda u pitanju mafija. Ali braća su počela da privlače pažnju svojim ponašanjem - trošili su velike svote novca, kupovali su Roleks satove, kockali i išli na žurke.

U martu 1990. godine su optuženi za strašan zločin. Izašli su na suđenje 1993. godine i priznali ubistvo, ali su tvrdili da su delovali iz samoodbrane. Kao opravdanje su naveli godine emocionalnog, fizičkog i se*sualnog zlostavljanja, pre svega od strane njihovog oca, Hozea, koji je u jednom trenutku postao direktor filma u Holivudu. Navodno su obijica verovali da roditelji žele da ih ubiju.

Tužioci su tvrdili da je njihov motiv bio novac jer je bogatstvo porodice Menendez u to vreme procenjivano na 14 miliona dolara. Prikazali su braću kao razmažene sinove koji su mislili da im sve može proći, piše BBC.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)