Lifestyle

KUPILI SMO ZAMAK I ZANEMELI OD ONOG ŠTO SMO OTKRILI! Otvorili smo tajna vrata i usledio je ŠOK! (VIDEO)

Jedan bračni par se odlučio na neverovatan podvig - potpunu renovaciju zamka Nokderi koji, kako se ispostavlja, krije mnoge tajne.

08.10.2024 12:40

KUPILI SMO ZAMAK I ZANEMELI OD ONOG ŠTO SMO OTKRILI! Otvorili smo tajna vrata i usledio je ŠOK! (VIDEO)
https://www.youtube.com/watch?v=JZy1NG1nEKg

Dejvid i Čelom Livit, par iz Jute, privukao je pažnju na društvenim mrežama gde objavljuju detalje svog ambicioznog projekta renoviranja zamka Nokderi, koji su kupili za 1,15 miliona funti (1,7 miliona evra). Zamak, smešten u prelepom Argillu u Škotskoj, izgrađen je sredinom devetnaestog veka po dizajnu Aleksandra Tomsona, a prethodno je bio u vlasništvu Marian Van Overvaele.

- Kad smo kupili zamak znali smo da želimo da ga oživimo. Ovaj projekat nije samo pitanje finansija, već je reč i o ljubavi prema staroj arhitekturi - izjavila je Čelom.

https://www.youtube.com/watch?v=JZy1NG1nEKg

Ovako izgleda zamak ovog para

Par je stekao pratioce i na TikToku i svom blogu dok detaljno izlažu planove za preuređenje, što uključuje otkrivanje svih tajni koje zamak krije, a koje su decenijama bile zaboravljene.

Tajne zamka Nokderi

Zamak se može pohvaliti brojnim originalnostima, uključujući četiri prostorije za prijem, više spavaćih soba i kupatila, kao i zasebnu vikendicu koja gleda na slikoviti Loh Long. Međutim, osim toga, prilikom istraživanja zamka, Dejvid i Čelom naišli su i na jedna tajna, skrivena vrata, ali i čitavu sobu i stepenište.

- Kad smo kupili zamak jedan od prvih zadataka bio je da istražimo svaki ugao i imali smo šta da vidimo. Pronašli smo skrivena vrata za koje sam verovao da će voditi samo do tajne sobe, međutim, pogrešio sam. Tajna vrata su vodila do tajne sobe u kojoj su arhitekte i inženjeri pronašli stepenište. Bilo je usko i spiralno, a vodilo je nadole ka vratima koja idu napolje - otkrio je Dejvid i priznao da mu prvi put nije bilo sve jedno da prođemistrioznim skrovištima. 

@castleknockderry Secrets get discovered every day at Knockderry Castle! Welcome to Part 1 of our series about the secret staircase. 🏰✨ Let us know in the comments what you would like to see next! #castle #scotlandtiktok #scottishcastles #knockderrycastle #outlandertiktok #scottishtiktok ♬ original sound - Knockderry Castle

Ove tajne dodaju poseban šarm i misteriju imanju, a posebno je zanimljivo da je sa ovog stepeništa omogućen pristup i prostorijama na spratu ispod. Upravo zato, vlasnici sumnjaju da je zamak pun ovakvih tajnih prolaza i tunela koji međusobno povezuju prostorije. 

Kako bi uspeli u svom projektu, Livitovi su angažovali tim stručnjaka koji im pomaže u renoviranju. Prvi korak bilo je uklanjanje starih tepiha i inspekcija drvenih konstrukcija u podrumu i kuhinji. Takođe, planiraju da se posvete očuvanju vitraža i istražuju mogućnosti za obnovu sistema grejanja.

- Naš prvi zadatak bio je da oslobodimo prostor kako bismo mogli da procenimo sve potrebne radove- rekao je Dejvid.

Par, takođe, razmatra kako da vrati originalne karakteristike zamka, kao što su starinski kamin i drvene lamperije.

Ambicije za budućnost

- Ovo je veliki posao, ali znamo da će trud i posvećenost doneti plodove. Naš cilj je da zamak postane mesto koje će svi moći da posete i uživaju u njegovoj istoriji - zaključila je Čelom.

@castleknockderry Another day, another interesting discovery in the castle… We’re hoping our new friends don’t cause too much mischief 🎁✨ #elfontheshelf #christmastime ♬ Christmas - neozilla

Bračni par planira da otvori zamak za javnost nakon završetka renoviranja, kako bi delili njegovu bogatu istoriju sa širom zajednicom.

Takođe, nastavljaju da dele svoja iskustva na društvenim mrežama, inspirirajući mnoge da prate njihove korake u restauraciji ovog fascinantnog istorijskog imanja. Njihova priča o strasti, posvećenosti i ljubavi prema istoriji osvetljava važnost očuvanja kulturnog nasleđa, a sve to dele na društvenim mrežama i svom Youtube kanalu. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)