Lifestyle

KOJI PERIOD DANA JE NAJOPASNIJI ZA VOŽNJU? Ovaj sat je rizičan za mlade vozače, tad ne bi trebalo da sedaju za volan!

Budite oprezni, svaka vaša greška može da bude kobna.

12.08.2024 19:40

KOJI PERIOD DANA JE NAJOPASNIJI ZA VOŽNJU? Ovaj sat je rizičan za mlade vozače, tad ne bi trebalo da sedaju za volan!
Shutterstock

Svaki put kada upalite kola, znate da morate da budete obazrivi, zbog sebe, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Međutim, istraživanja pokazuju da tokom dana postoje periodi tokom kojih se dešava najviše saobraćajnih nesreća, i ta da je dodatni oprez neophodan.

Sasvim očekivano, najviše nesreća se događa u periodima jutarnjeg i popodnevnog špica. Nakritičniji sat tokom celog dana je između 17 i 18 časova. Drugi najkritičniji period je od 7 do 8 sati ujutru. 

Američka statistika pokazuje da se procenat saobraćajnih nesreća u jutarnjem i popodnevnom špicu povećao za 28 odsto.

Objašnjenje je logično - u ovim periodima su vozači agresivniji, lakše gube koncentraciju i skloniji su neopreznoj vožnji. U popodnevnom špicu tu dodajte umor i nervozu, i jasno je zašto je period od 17 do 18 h prava crna tačka.

Shutterstock

Jutarnji i popodnevni špic su najkritičniji

 

Posebna kategorija je noćna vožnja, i ona može da bude opasna za sve uzraste, ali naročito za tinejdžere i ostale neiskusne vozače.

Podaci iz 2022. godine pokazuju da se većina udesa sa fatalnim ishodom u kojima su učestvovali tinejdžeri, dogodila u periodu između 21 časa i ponoći.

Posebno je kritična vožnja između ponoći i 6 časova ujutru. Tada je umor najizraženiji, jer dolazi do poremećaja cirkadijalnog ritma, odnosno našeg unutrašnjeg mehanizma koji reguliše spavanje.

Zato i ne čudi podatak da se više od 50 odsto nesreća događa u periodu između 21 sata i 6 časova ujutru, prenosi Huffpost.com. 

BONUS VIDEO:   

 

 

 

 

Komentari (0)