Tetka Saveta

ZNATE LI KOJE JE NAJOPASNIJE MESTO U AUTU: Ako ovde sedite imate za trećinu veće šanse od smrtnog ishoda u slučaju nesreće! (FOTO)

Prema najnovijim istraživanjiam, vozač je u najvećem riziku.

11.04.2024 13:01

ZNATE LI KOJE JE NAJOPASNIJE MESTO U AUTU: Ako ovde sedite imate za trećinu veće šanse od smrtnog ishoda u slučaju nesreće! (FOTO)
shutterstock.com

Sigurnost u saobraćaju je od velike važnosti, a izbor sedišta u automobilu može imati značajan uticaj na bezbednost putnika. Prema istraživanjima i statistikama, postoje određena mesta u vozilu koja se smatraju najopasnijim i najsigurnijim.

Istraživanja pokazuju da je prednje sedište najopasnije mesto u automobilu, pogotovo za decu mlađu od 12 godina. Razlog za to leži u većoj izloženosti udarima prilikom sudara, kao i u mogućnosti da budu direktno pogođeni vazdušnim jastucima koji se aktiviraju prilikom toga. Zato je preporučljivo da deca mlađa od 12 godina sede na zadnjem sedištu vozila.

Foto: Shutterstock

Mesto vozača automobila je najmanje bezbedno

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, mnogi veruju da je vozač najbezbedniji u automobilu. Međutim, istraživanja su pokazala da je upravo suprotno. Naime vozač je izložen 37 odsto većem riziku od smrtnog ishoda u saobraćajnoj nesreći od suvozača, a čak 47 odsto više od putnika na zadnjem sedištu. 

Ova iznenađujuća činjenica dolazi iz belgijske organizacije za sigurnost na putevima VIAS, koja je utvrdila da je zapravo vozač automobila najugroženiji u slučaju nesreće.

Pixabay.com

Nejbezbednije je srednje zadnje sedište

Iako se često smatra da je suvozač u prednjem delu automobila najrizičnije mesto za sedenje u slučaju nesreće, istraživanja pokazuju da suvozač zapravo ima manji rizik od smrtnog ishoda u poređenju sa vozačem.

Putnici na zadnjem sedištu imaju najmanji rizik od smrtnog ishoda. Ove brojke jasno ukazuju na važnost razbijanja predrasuda o bezbednosti u saobraćaju i naglašavaju potrebu za sprovođenjem dodatnih mera bezbednosti za vozače.


Najsigurnije mesto u automobilu, prema istraživanjima, jeste sedenje na sredini zadnjeg sedišta. Ukoliko postoji sigurnosni pojas i ukoliko putnik u vozilu koristi taj pojas, njegove šanse za preživljavanje rastu za 25 odsto u odnosu na ostale putnike na zadnjem sedištu.

Ovo mesto pruža najveću udaljenost od potencijalnih tačaka udara prilikom sudara, smanjujući rizik od povreda. Takođe, deca smeštena na zadnjem sedištu imaju manju verovatnoću da budu pogođena vazdušnim jastucima u slučaju aktivacije istih prilikom sudara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)