Lifestyle

SUTRA MORATE POKLONITI OGLEDALCE MUŠKOJ OSOBI: Tradicija koja se ne prekida, evo šta ćete tako postići

Veliki praznik je u pitanju.

29.07.2024 09:30

SUTRA MORATE POKLONITI OGLEDALCE MUŠKOJ OSOBI: Tradicija koja se ne prekida, evo šta ćete tako postići
Shutterstock

U utorak, 30. jula je dan posvećen Svetoj velikomučenici Mariji, poznatoj u narodu kao Ognjena Marija. Praznik se obeležava širom Srbije kao dan posvećen borcu za hrišćansku veru i zaštitnici žena.

Sveta Marija je rođena krajem III veka u južnoj Anadoliji u gradu Antiohiji za vreme vladavine cara Dioklecijana. Kao jedinica neznabožačkih roditelja, krstila se u 12. godini, zbog čega ju je otac odbacio. Posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini zbog svoje vere u Gospoda. Njene mošti su postale poznate po svojim čudotvornim isceliteljskim moćima, što je doprinelo velikom poštovanju koje je uživala među narodom.
 

Verovanja o grmljavini na praznik Ognjene Marije


Interesantno je da postoji narodno verovanje koje povezuje praznik Ognjene Marije sa vremenskim prilikama. Prema tom verovanju, grmljavina na ovaj dan može biti loš znak, ukazujući na moguću tešku i sušnu godinu, bolesti ili siromaštvo. Međutim, ako prođe bez olujnog vremena, veruje se u napredak i blagostanje. Ovo verovanje dodatno ojačava činjenica da se Ognjena Marija smatra zaštitnicom svih koji su pretrpeli štetu od oluja i gromova.
 

Običaji i rituali
 

Ognjena Marija se slavi i poštuje na poseban način. Veruje se da nijedan posao ne može doneti sreću na ovaj dan, pa se izbegava rad, posebno među ženama. Takođe, izbegava se kupanje u velikim vodama kao što su mora, reke i jezera. Sve ove običaje prati i narodna izreka koja kaže: "Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu."

Sveta velikomučenica Marija, poznata kao Ognjena Marija, ostaje značajna figura u srpskoj pravoslavnoj tradiciji, inspirišući vernike da se mole za zaštitu i blagoslov.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polju. Kako se u narodu smatra da danas nijedan posao ne može doneti sreću, na današnji dan se apsolutno ništa ne radi, pogotovo žene. Isto, u nekim delovima Srbije se veruje da na ovaj dan treba pokloniti osobi koja vam se sviđa ogledalo jer ćete tako zauvek okupirati njegovu pažnju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)