Tetka Saveta

KAKO SE PRAVILNO ČESTITA BAJRAM: Slavi se tri dana i ima značajnu versku važnost

Danas se obeležava kraj Ramazana.

10.04.2024 11:20

KAKO SE PRAVILNO ČESTITA BAJRAM: Slavi se tri dana i ima značajnu versku važnost
shutterstock.com

Ramazanski Bajram, poznat i kao Festival prekida posta, važan je islamski praznik koji označava kraj Ramazana, svetog meseca posta i samodiscipline. Ovo radostno slavlje traje tri dana i ima značajnu kulturnu i versku važnost za muslimane širom sveta.

Verski običaji

Na dan Ramazanskog Bajrama, vrši se posebna molitva pod nazivom Bajram-namaz. Ova molitva se sastoji od dva rekata i obavlja se u zajedničkom skupu, obično u džamiji, pod vođstvom imama koji održava odgovarajući propoved. Dodatno, prema tradiciji Proroka, Bajram-namaz se obavlja napolju na posebnom mestu za molitvu poznatom kao musalla. Ovo naglašava zajednički aspekt proslave i pruža jedinstveno duhovno iskustvo za učesnike.


Posebna karakteristika Ramazanskog Bajrama je obavezna dobrotvorna donacija poznata kao sadakat al-fitr. Ova donacija je oblik davanja milostinje i obavezna je za sve one koji imaju dovoljno hrane za svoje dnevne potrebe tokom dana Bajrama. Ona se daje manje srećnima u vidu novca ili hrane, simbolizujući deljenje blagoslova i duh darežljivosti.

Ramazanskom bajramu prethodi tridesetodvni post, tokom kojeg su se vernici uzdržavali od hrane i pića od zore do zalaska sunca, loših misli i dela.

Porodične Tradicije

Dok se muškarci okupljaju za Bajram-namaz i obilaze groblja kako bi molili za preminule, žene kod kuće pripremaju raskošne gozbe za svoje porodice. Roditelji takođe darivaju decu, a uobičajeno je razmenjivanje poklona sa komšijama i rođacima. Atmosfera je ispunjena toplinom i darežljivošću dok se porodice okupljaju kako bi obeležile praznik ljubavlju i jedinstvom.

Tradicionalni pozdravi

Razmena pozdrava je deo Ramazanskog Bajrama. Tradicionalni pozdrav "Bajram šerif mubarek olsun" koristi se kako bi se preneli blagoslovi za plemenit i blagoslovljen Bajram, na šta je odgovor "Allah razi olsun", što znači "Neka Allah bude zadovoljan tobom." Ovi razgovori dobrih želja dodatno jačaju veze unutar zajednice i odražavaju duh praznika.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)