Jela sa mesom

BOSANSKA BAMIJA SA MESOM: Domaći recept za tradicionalno jelo (FOTO)

Tanjir pun zdravlja.

29.03.2024 08:00

BOSANSKA BAMIJA SA MESOM: Domaći recept za tradicionalno jelo (FOTO)
shutterstock.com

Bamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti. Strukovi bamije rastu na žbunju i izgledaju kao zelene paprike koje su veličine prsta. One se sakupljaju kada potpuno sazru. Ukusna jela se dobijaju kada se bamija kombinuje sa paprikama i paradajzom, sa teletinom, svinjetinom, jagnjetinom i ribom. Bamija dobro ide sa karijem, čilijem, kuminom, belim lukom, bosiljkom.

Srećna republika donosi vam recept za bamiju sa jagnjetinom.

Sastojci:

 

  • 2 niza suve bamije ili 400g sveže
  • 1 luk crni
  • 300g jagnjetine s buta
  • kašičica aleve parike
  • kašičica bibera crnog
  • kašika vegete
  • kašika sirćeta

 

Priprema:

Prvo luk isečemo na kolutove i pržimo u ulju. Njemu dodati kašiku vegete i jagnjentinu isečenu na komade. Ovome dodati kašičicu aleve paprike i bibera. Dodati malo vode, smanjiti vatru i ostaviti da se dinsta dok meso ne omekša. U međuvremenu, ukoliko koristite suvu bamiju samo je skinuti s niza i baciti u ključalu vodu kojoj ste dodali kašiku srićeta. Ukoliko korisite svežu onda odseći vrhove i blanširati istim postupkom ali za kraće vreme. Poslije desetak minuta ocediti bamiju i dodati dinstanome mesu. Dinstati dalje oko pola sata uz jednu čašu vrele vode. Znaćete da je jelo gotovo kada je meso omekšalo i kada se topi u ustima.

Ovo jelo možete praviti i bez mesa. Postupak je slični.

Zagrejati ulje,pa na ulje staviti beli luk i na kratko propržiti pazeći da ne zagori. Dodati paradajz pire i sveži paradajz,pomešati i malo propržiti. Dodati toplu vodu,so,biber,crvenu paprku i kada pčne da vri dodati odmrznutu i očišćenu bamiju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)