Telo

DOKTORKA KOZAREV RAZREŠAVA NAJVEĆU DILEMU: Koliki je zaista rok trajanja filera?

Kad se plasiraju na jednom mestu ostaju najduže.

04.07.2024 16:01

DOKTORKA KOZAREV RAZREŠAVA NAJVEĆU DILEMU: Koliki je zaista rok trajanja filera?
Shutterstock, Printscreen/TikTok/drkozarevcosmedics

Doktorka Jasmina Kozarev objašnjava šta utiče na rok trajanja filera, kao i koliko je važno mesto na kojem se oni ubrizgavaju. Ona otkriva i da u njenu ordinaciju sve češće dolaze pacijenti koji traže da se fileri izvade ili da se primeni neki drugi metod zatezanja kože.

- Ranije se smatralo da fileri imaju jedan kratak period bitisanja unutar kože gde se plasiraju i obično se govorilo da posle godinu dana primene odgovarajućeg filera, vi više nemate takvu supstancu u koži i da je potrebno dodati novu količinu filera - navodi Kozarev i nastavlja:

- Međutim, kliničke studije su pokazale da se filer veoma dugo zadržava u koži, a to se naročito odnosi na filere koji su plasirani ispod derma, srednjeg dela kože. A to je većina filera sa kojima danas baratamo. Snimci magnentne rezonance pokazuju da ti fileri mogu da ostanu 8 do 10 godina na mestu postavljanja.

@drkozarevcosmedics 🎙️ U ordinaciju Dr Kozarev svakodnevno dolaze pacijentu koji žele da istope ili izvade filere, ili žele da primene neki drugi tretman zatezanja površine kože. 🎙️ Zašto je to tako? U našem novom videu, dr Kozarev objašnjava zašto neki fileri ostaju i do 10 godina u koži, zašto je važno mesto gde se dodaje filer i kako izbeći najčešće greške koje dovode do potpune izmene fizionomije lica. #fileri #drkozarev ♬ original sound - Dr Kozarev Cosmedics

- Mi sada filere drugačije posmatramo posle godinu dana, i to nije posledica njihove migracije, odnosno pomeranja hijaluronske kiseline gela, nego posledica odbrambenog dejstva kože gde dolazi do razvoja inflamatorne reakcije oko filera - objašnjava doktorka.

- Nisam pristalica primene filera kod svakog tipa kože. Imamo situacije sa veoma tankom, elastičnom kožom, i ona zahteva primenu posebnih tehnika za zatezanje kolagena u koži. Svaki dan imamo pacijente koji traže da im se fileri izvade, a  koža zategne nekom drugom metodom. Fileri koji imaju najveću gustinu, i koji se plasiraju iznad kosti, naravno najduže ostanu na mestu. Mi treba da razmišljamo o primeni drugih tehnika, a ne samo dodavanja drugih filera - zaključila je doktorka Kozarev.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)