Telo

DA LI SU LEPI NOKTI I ZDRAVI? Evo koje potencijalne opasnosti nosi odlazak na manikir!

Možete uživati u lepim noktima ali samo pažljivim odabirom proizvoda i konsultacijom sa stručnjakom, kako bi izbegli nepotrebne rizike.

19.04.2024 17:00

DA LI SU LEPI NOKTI I ZDRAVI? Evo koje potencijalne opasnosti nosi odlazak na manikir!
shutterstock.com

Lepe nokte volimo da vidimo svi, a žene više nego ikada posvećuju pažnju ovom delu tela jer ga smatraju posebno ženstvenim. Odlazak kod kozmetičara je često poput odlaska na terapiju tako da, većina žena izađe iz salona raspoložena. Međutim, da li su lepi nokti i zdravi? Ukoliko želite da ih negujete na pravi način ali uz mere opreza kako bi oni ostali i zdravi sertifikovani dermatolozi Koni Jang i Dejn Stern objašnjavaju na šta treba da se fokusirate.

Lakovi za nokte često sadrže i neke alergene poput formaldehida, dibitul ftalata i drugih i oni mogu prouzrokovati oticanje, crvenilo ili nadraženu kožu pod noktima ali i osipom na kapcima ukoliko dođe do dodira sa licem.

shutterstock.com

Lepi nokti su ukras na rukama svake žene

 

Agresivna tehnika koju kozmetičari koriste, takođe nije zanemarljiva. Uklanjanje zanoktica , zatim nasilno guranje zanoktica metalnim alatom može biti bolno što je često posledica agresivne tehnike koju koriste kozmetičari. Osim toga, ovaj alat može oštetiti ploču na noktima.

Uklanjanje laka za nokte je još jedan proces koji takođe ima neželjenih efekata. Ukoliko skidač sadrži aceton on može isušiti nokte kao i kožu oko noktiju zbog čega se preporučuju uljani skidači i oni bez acetona najbolje oni koji sadrže hidratantne sastojke.

 

 

Šta se dešava konkretno sa manikirom? Iako vidimo krajnji produkt prelepe negovane nokte, čitav proces koji dovodi do toga poput umakanja noktiju u aceton, zatim izlaganja UV lampi koja zagreva i suši lak ima svoje potencijalne opasnosti poput fotostarenja i povećanja rizika od raka kože.

Iako još nije potvrđeno na koji način utiče UV zračenje na nokte i kako je povezano sa potencijalnim opasnostima, rizici postoje a Stern navodi postoji velika odstupanja kod vrsta lampi koje se koriste tokom izlaganja zatim važno je koliko se nokti izlažu, zatim koji tip kože jekao i učestalost manikira.

 

 

Kod akrilnog manikira je isti rizik kao i kod gela postoje alergeni, mogućnost oštećenja nokatne ploče kao i rizika od infekcije. Ukoliko se proces nanošenja ne uradi pravilno može da ošteti ležište noktiju dolazi do stanjivanja nokta, slabljenja i gljivičnih infekcija. Ako se zarobi i vlaga između akrilnog nokta i prirodnog, može stvoriti okruženje pogodno za rast bakterija i gljivica.

Kako biste svoj manikir učinili lepšim i sigurnijim važno je pravilno da birate proizvode i salone koji rade odgovarajuće tehnike sa dezinficiranim alatima. Za manikir sa gelom najbolje je koristiti kremu za sunčanje zbog izlaganja UV zracima. Briga o noktima treba da bude kombinacija estetike i zdravlja a to ćete postići konsulatacijom sa stručnjacima u toj oblasti i pažljivim izborom proizvoda, te nećete imati glavobolje od potencijalnih rizika.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)