Telo

OVAKO NAM SE TELO MENJA POSLE 50. GODINE: Nos postaje veći, trepavice kraće, stopala se povećavaju a ovaj deo lica NIKADA se ne menja!

Ma koliko vodili zdrav način života ove promene neće zaobići nijednu damu.

05.02.2023 14:02

OVAKO NAM SE TELO MENJA POSLE 50. GODINE: Nos postaje veći, trepavice kraće, stopala se povećavaju a ovaj deo lica NIKADA se ne menja!
shutterstock.com

Ma koliko se pojedini od nas osećali mladim, posle 50. godine u ljudskom telu se dešavaju neke promene, koje nas opominju da kreće proces starenja. Dobra vest je da uz neke jednostavne zdrave navike, možete da budete vitalni i zdravi, bez obzira na godine. Stručnjaci tvrde da svako ima i kalendarsku i biološku starost i da žene, ako se zdravo hrane, vežbaju, imaju normalnu telesnu težinu, ne puše i umereno piju alkohol, mogu da žive duže i do 10 godina. Ipak, ogledalo je to koje ne laže, pa ma koliko nam promene izgledaju manje očigledne u odnosu na period od pre deceniju ili više, one su i te kako primetne.

Kosa oko 50. godine počinje da se proređuje i tanji, posebno kod muškaraca, a mnoge osobe osede. Koža nije više vitalna kao što je bila. Primećuju se bore, a sunce može dodatno oštetiti epiderm i prouzrokovati neprijatne fleke. Ipak, ono što je očigledno na prvi pogled je da se drastično menjaju pojedini delovi na licu i telu.

Shutterstock

Promene koje se dešavaju kako starimo

1. Nos postaje veći

Vremenom koža oko nosa pada i nos dolazi više do izražaja. Takođe i tkivo i hrskavica nosa se menjaju pa dolazi do blagog povećanja. Ove promene kreću posle 50. godine, a i vrh nosa počinje da se savija na dole. Jedno švedsko istraživanje pokazalo je da je nos kod žena u četrdesetim u proseku dugačak oko 5 centimetara, a da on može da se produži do 5,5 cm kasnijih godina.

2. Uši postaju duže

Ukoliko imate omiljeni pari teških minđuša, možda bi trebalo da razmislite o njihovom nošenju. Nakon tridesetih, ušne resice postaju duže za oko 0,22 mm godišnje. Nije sasvim jasno da li rese zaista rastu ili se samo razvlače kako koža gubi elastičnost i zatim je gravitacija vuče naniže, ali evidentno je da uši “rastu”.

3. Trepavice postaju kraće

Dlačice na trepavicama s godinama postaju sve kraće. Često su razlog za to spušteni kapci, različite alergije, nedovoljna nega ili poremećena funkcija štitne žlezde. Vremenom se trepavice stanjuju i postaju sve kraće i kraće.

Pixabay

Trepavice se skraćuju

4. Malje u ušima i nosu rastu

Dok se rast kose usporava i za do trećinu, dlake na nekim drugim delovima tela postaju sve duže s godinama. Delovi tela na kojima dlake izgleda da vremenom postižu veću dužinu jesu uši i nozdrve gde dlake mogu da narastu i 2-3 cm.

5. Kukovi se sužavaju

Žene, a naročito one koje imaju vrlo ženstvenu liniju tela poput peščanog sata, zaključile su da im se s godinama struk raširi, a bokovi suze. Možda damama samo tako vizuelno deluje budući da kada se proširi struk bokovi automatski izgledaju uže.

6. Stopala se povećavaju

Ligamenti i tetive u stopalima postaju s godinama nestabilniji, pa se stopalo izdužuje i širi. Dakle, može se dogoditi da odjednom primetimo kako nam trebaju cipele za broj ili čak i dva broja veće.

shutterstock.com

Stopalo se izdužava i širi vremenom

7. Otisak prstiju se menja

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta su istraživali otiske prstiju kod 15.000 ljudi i otkrili da se oni takođe mogu promeniti s godinama.

8. Smanjujemo se u visini

Žene se u proseku do 70. godine života smanje za oko 5 centimetara, a muškarci za oko 3. Razlog tome je skupljanje kičme. U detinjstvu kosti rastu i obnavljaju se veoma brzo. Nakon sredine tridesetih godina života, kao deo prirodnog procesa starenja, kosti prestaju da se obnavaljaju istom brzinom i počinju da gube gustinu. Gravitacija takođe dovodi do toga da 23 međupršljenska diska koji su kao žele, a koji deluju kao kičmeni amortizeri udara gube tečnost i tanje se, što dovodi do približavanja kostiju.

Baš kao u popularnoj pesmi Sergeja Ćetkovića u kojoj se pominje da “Oči nikad ne stare”, to je jedino tačno. Naime obim očiju i veličina kakva je na rođenju, takva ostaje do kraja života.

Pixabay

Jedino oči nikad ne stare

BONUS VIDEO:

Komentari (0)