Šminka

Šta se desi ako ne skinete šminku pre spavanja?

Kozmetički preparati sadrže silikon koji začepljava pore i zbog čega koža brže stari

08.03.2022 16:00

Šta se desi ako ne skinete šminku pre spavanja?
Pixabay

Važite za damu od stila koja mnogo pažnje poklanja nezi svog lica. Tu su redovni odlasci kod kozmetičara, novac odlazi na kvalitetne kreme, tonike, serume, botokse.

Ali uveče često, kada dođete kasno sa posla ili iz provoda, odete pravo u krevet sa sve šminkom. I time pravite katastrofalnu grešku i poništavate dejstvo svega dobrog što ste uradili za svoju kožu.

Nakon ovog teksta to vam više neće pasti na pamet i uvek ćete bar vlažne maramice držati u pripravnosti.

Jedan od važnijih razloga zašto je bitno ukloniti šminku je taj što veliki broj kozmetičkih proizvoda sadrži silikon koji, kao i svaki silikon, začepljuje pore. Ako vam je koža sklona aknama, začepljenje pore će ih aktivirati. To znači da vaša koža neće biti glatka već kvrgava.

Začepljene pore sprečavaju i otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, za posledicu može da ima proširenje pora.

Pixabay

Jedna od posledica neskidanja šminke je aktiviranje akni

 

Sve to vodi ka bržem starenju kože, jer šminka zadržava prljavštinu i slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože, uključujući kolagen. Uz to će se koža više isušivati, što će doprineti njenom starenju i stvaranju novih, kao i produbljivanju postojećih bora.

Neskidanje šminke doprinosi i neujednačenosti tona kože zbog čega ona izgleda umorno i beživotno.

Posebno je važno da se skida šminka koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije, može da uzrokuje i prekomerno opadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najdelotvornije obnavljanje ćelija čitavog tela, pa tako i našeg najvećeg organa, kože. Neskidanjem šminke sprečava se taj prirodan proces, u kome telo odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebalo samo da dopune, a ne unazade, piše elle.rs.

Komentari (0)