Šminka

„Smoky“ oči uz pomoć olovke za usne: Da li je novi trik sa TikToka bezbedan?

Stručnjaci upozoravaju da nikada ne treba koristiti kozmetičke proizvode za usta na očnim kapcima

17.02.2022 12:00

„Smoky“ oči uz pomoć olovke za usne: Da li je novi trik sa TikToka bezbedan?
Pixabay

Većina šminkera ima neke svoje trikove koje svakodnevno koriste i dele sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Nedavno je australijska šminkerka Sabrina Volš na TikToku podelila video u kojem objašnjava kako se olovka za usne može iskoristiti za šminkanje i pravljenje „smoky“ očiju.

 

@victoria Lip liner as eyeshadow?! Thanks for the tip @sabrinawalshmakeupartist 👀✨ #viralmakeup #makeuptip #tiktokmademetryit #lipliner ♬ BRRRRR (CALL UP) - Trevor Bietz

 

Međutim, kozmetički hemičar Džindžer King savetuje da se nikada proizvodi namenjeni za usta ne stavljaju na oči jer se koriste sasvim drugačiji pigmenti zbog čega može doći do alergijske reakcije i otečenih kapaka. Ona dodaje da olovka koja je već dodirnula usne i nije dezinfikovana, je već sigurno kontaminirana.

To potvrđuje i klinički oftalmolog i portparol Američke akademije za oftalmologiju, Ešli Briset:

-Usta sadrže mnogo štetnih bakterija koje mogu izazvati infekciju oka koja trajno oštećuje vid.

Pixabay

Bakterije sa usana mogu biti veoma opasne za oči

 

Ona preporučuje da se samo olovke za oči koriste za predeo oko očiju. Ako baš želite da isprobate trik Sabrine Volš, onda obavezno dezinfikujte olovku sredstvom za čišćenje na bazi alkohola, a zatim je naoštrite kako biste napravili novi vrh koji nije korišćen oko usta.

Doktorka Briset daje još jedno upozorenje:

-Kada stavljate ajlajner, pazite da ne povlačite previše očne kapke jer je tu koža veoma osetljiva i tanka, piše Allure.

Komentari (0)