Moda

Modni hit u vašem ormaru: Haljine od SAVRŠENOG LETNJEG MATERIJALA obožava i Brižit Bardo

Hit komad ovog leta su odevni predmeti sa specifičnim rupičastim vezom. Ipak, ovi komadi imaju zanimljivu istoriju!

28.07.2022 21:00

Modni hit u vašem ormaru: Haljine od SAVRŠENOG LETNJEG MATERIJALA obožava i Brižit Bardo
FOTO: shutterstock.com

Koliko puta vam se desilo da u radnji vidite haljinu kakarketistične rupičaste tkanine, a da ne znate kako se ona zove? Istina je da su ovakvi komadi izuzetno populatni prethodnih nekoliko sezona, te vam sigurno nisu promakli u prolazu ili u nekom butiku. Portal Srećna Republika otkriva poreklo ove tkanine, ali i načine na koji možete da stilizujete svoj omiljeni komad sa ovim dezenom.

Naime, iako je ovaj materijal poznat kao engleski vez ili broderie anglaise, on zapravo ne potiče sa Ostrva. Ova tkanina je nastala u istočnoj Evropi tokom 16. veka i to najverovatnije na teritoriji današnje Češke. Ipak, svoje sadašnje ime je dobila zbog popularnosti koju je stekla u Engleskoj u 19. veku.

 

 

Ovaj materijal je između 1840. i 1880. godine u Britaniji korišćen za izradu ženskog donjeg rublja i odeće za decu, da bi početkom i sredinom 20. veka migrirao na komade garderobe koji su vidljivi spolja. Jedno od najvećih zaštitnih lica ovog trenda bila je glumica Brižit Bardo, koja je čak toliko volela ovaj materijal da je odlučila da ga nosi i na svom venčanju sa Žakom Šarijeom.

Naravno, modna pravila su se u međuvremenu promenila, te engleski vez sada krasi skoro sve komade garderobe, od šortseva do majica. Prikladniji je za dnevne odevne kombinacije, jer liči na čipku, ali su njegove rupice krupnije i ne asociraju toliko na ukrasne detalje koji se mogu naći na večernjim haljinama i donjem rublju, piše portal hhr.wiki

Ovaj materijal je kao stvoren za leto, budući da će prozračna i rupičasta tekstura omogućiti vašoj koži da diše, a komadi od ove tkanine nikada na vama neće izgledati vulgarno ili otkrivati previše. Idealan je materijal za lagane letnje haljine, koje se mogu uklapati sa patikama i rancem, ako ste više sportski tip sandalama, slamnatim šeširom i pletenom torbicom, ukoliko preferirate elegantnije varijatne.

 

Mogućnosti izbora se neograničene, na vama je samo da svoju omiljenu haljinu sa ovim uzorkom izvadite iz ormara ili nabavite sebi jedan ovakav komad. U njemu će svaka vaša šetnja biti udobna, a poglede ćete privlačiti čak i bez truda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)