Visoka moda

ODRŽIVA MODA: Gde se Srpkinje nalaze u svetu stila?!

Održiva moda je pokret koji se bori za očuvanje životne sredine, a koji polako nalazi svoji put do Srbije.

06.12.2021 20:00

ODRŽIVA MODA: Gde se Srpkinje nalaze u svetu stila?!
Privatna arhiva

U Skupštini grada Beograda nedavno je održana modna revija pod nazivom Održiva moda, a spektakl domaće mode obogatila su tri naša najveća dizajnera Verica Rakočević, Igor Todorović i Tamara Jarić.

Ova tri dizajnera okupila su se, zajedno sa  agencijom Fabrika oko jednog cilja, a taj cilj bio je da se pokaže da je i moda ekološki svesna, te da je modnim dizajnerima bitno da se bore za očuvanje životne sredine. Tom prilikom ovi dizajneri pokazali su svoje neverovatne kreacije, ali su otkrili publici i svoje viđenje održive mode.

Kako, prema zvaničnim statistika, modna industrija proizvodi i do 10% štetnih gasova koji zagađuju planetu, Verica, Igor i Tamara želeli su da svojim delanjem daju primer i drugim modnim agencijama. Tamara Jarić, sestra našeg košarkaša Marka Jarića, ovom prilikom razgovarala je sa portalom Srećna republika i otkrila je zašto je održiva moda važna:

- Održiva moda danas je veoma važna da bi se očuvala životna sredina i da bi i mlađe generacije mogle da žive, ako ne u boljem svetu, onda makar u svetu u kakvom mi živimo danas. Razlika između mode i održive mode leži u materijalima koji se koriste i načinu rada prilikom pravljenja dizajna. Moji dizajni prave se tako da što manje materijala ostane nepotrošeno, te se nabavlja tačno onoliko koliko je potrebno da se napravi određeni komad. Ovo je mnogo sporiji proces, ali mnogo više vredi.

Tamara je ima iskustvo sa modom po celom svetu, te je završila Dizajnersku školu u Beogradu, a zatim se školovala i u Firenci, dok je svoje prve modne korake postigla je u Njujorku. Pokrepljena svim svojim znanjem Tamara nam je otkrila kako izgleda moda u Italiji, Americi i Srbiji:

- Amerikanke su više u toj nekoj poslovnoj modi, one se okreću ka modnim komadima koji su adekvatni za odlazak na posao. Italijanke su nešto između kežual i tog poslovnog sveta kada je u pitanju moda, a Srpkinje se još nisu definisale. Čini se da ćemo i mi da odemo u tom pravcu poslovne mode, jer posao svako postaje sve veći deo našeg dana. Nadam se da će moji komadi pomoći u afirnisanju srpskog stila. 

Modne kreacije ova tri kreatora oduševile su prisutne, a Tamara je otkrila da je njena modna kolekcija dosta inspirisana njenim životom i njenim potrebama:

- Svakako je danas teško odvojiti posao od privatnog života, te je potrebno imati modnu kombinaciju koja je podjednako adekvatna za posao, ali i za izlazak. Meni to treba, a verujem i mnogim drugim ženama šriom sveta. 

Komentari (0)