Moda

DA LI STE ZNALI DA SU STJUARDESE U OBAVEZI DA NOSE MARAME? To nije samo modni detalj, već ima i važnu funkciju

Jedna stjuardesa otkrila je na društvenim mrežama čemu služe ešarpe koje one obavezno nose na glavi ili oko vrata.

26.12.2022 16:18

DA LI STE ZNALI DA SU STJUARDESE U OBAVEZI DA NOSE MARAME? To nije samo modni detalj, već ima i važnu funkciju
Shutterstock

Marama oko vrata obavezan je detalj uniforme stjuardesa u većini svetskih avio kompanija. Iako većina ljudi smatra da je u pitanju samo modni detalj, marama zapravo ima veoma važnu funkciju, posebno kad dođe do opasnih situacija u avionu.

Stjuardese ili domaćice u avionima, kako ih još često zovu, važan su deo posade svake letelice. Osim što brinu o putnicima, one imaju i važnu ulogu ukoliko prilikom leta dođe do nepredviđenih i opasnih situacija. Shodno tome prilagođena je i njihova uniforma.

Prema propisima većine vodećih svetskih avio-kompanija, svaka stjuardesa oko vrata nosi i maramu ili ešarpu. Kako je na društvenim mrežama otkrila jedna stjuardesa, to nije samo modni detalj, već i vrlo važan deo njihove garderobe.

Naime, u slučaju opasnosti ili, recimo, izbijanja požara u avionu marama se može pretvoriti u zaštitnu masku kojom se pokrivaju nos i usta kako bi stjuardesa zaštitila respiratorne organe u slučaju dima. Tako će, kako se navodi, moći duže da ostane svesna i pruži adekvatnu pomoć putnicima.

Drugim rečima, taj na prvi pogled modni detalj može da im spase život, ali i život putnika.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)