Zanimljivosti

Stjuardesa upozorava: Zašto NIKADA ne bi trebalo da koristite džep na sedištu?

Ovaj prostor za odlaganje možda jeste praktičan, ali bi vas neke činjenice o njemu ipak mogle ubediti da ne posežete da njim!

04.08.2022 14:00

Stjuardesa upozorava: Zašto NIKADA ne bi trebalo da koristite džep na sedištu?
FOTO: shutterstock.com

Stjuardese većinu svog radnog veka provode u avionima, te stoga i znaju pokoju stvar više o svom “radnom mestu” u odnosu na putnike. Jedna od njih je upravo iz ovog razloga izdala uznemirujuće upozorenje putnicima o korišćenju jednog od delova sedišta u letelicama. Portal Srećna Republika vam otkriva o čemu se radi.

Kada se ukrcate na let, obično se odmah smestite na svoje sedište i raspakujete osnovne stvari koje će vam trebati tokom putovanja. Međutim, ako je suditi po onome što kažu članovi posade, možda bi ipak ne bi trebalo da stavljate telefon, knjigu ili grickalice u džepu koji se nalazi na poleđini sedišta ispred vas. Jedna stjuardesa koja ima preko šest godina radnog iskustva je na društvenoj mreži Reddit objasnila zašto putnici nikada ne bi trebalo da koriste ili stavljaju bilo šta u ovu pregradu. Naime, razlog za to je higijena, odnosno nedostatak iste. Ona je to ovako objasnila:

- Preporučujem vam da nikada, ali nikada, i ništa ne stavljate u džep sedišta ispred vas. Smeće iz njih se izbacuje, ali se nikada ne čiste. Ja sam odatle izvlačila svakakve stvari, a videla sam i kako moje kolege odatle vade svašta. Prljave maramice, kese za povraćanje, gaćice, čarape, žvake, polupojedene slatkiše, oglodane jabuke, a onda se vi ukrcate na sledeći let ideš i stavite tamo svoj telefon ili laptop.

Tvrdnje stjuardese podržao je i drugi anonimni član posade koji je podelio priče o nekim od najgorih stvari koje je on našao u džepovima sedišta. Napisao je sledeće:

- Jednom sam u džepu našao iskorišćenu kesu za povraćanje, čiji se sadržaj prosuo po džepu i po sedištu. Bilo je stvarno grozno, ali šta da se radi?

Nedavno je studija pokazala da je džep sedišta jedno od najprljavijih mesta u avionu. Otkriveno je da su džepovi sedišta na drugom mestu po broju bakterija. Nasloni za glavu zadržavaju najveću količinu bakterija. Izveštaj je čak pokazao da džep na sedištu ima tragove ešerihije koli, što znači da bi na njima moglo biti tragova fekalne kontaminacije, piše portal express.co.uk. Komentarišući nalaze, mikrobiolog Kit Voriner je rekao:

- Trebalo bi da se zapitamo kako je fekalna kontaminacija dospela do džepa sedišta - upozorio je ovaj stručnjak.

To bi moglo da znači da većina ljudi nakon korišćenja toaleta u avionu zapravo ne pere ruke, te se bakterije sa kože prenose na tkaninu džepa prilikom dodira. Kada pomislite na ovo, odmah vam postane jasno zašto bi po svaku cenu trebalo izbegavati korišćenje ovog prostora za odlaganje sitnica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)